Kako će izgledati nastava ove sedmice!?

0
Nastavak školske nastave u Zvorniku planiran za ponedjeljak, ministrica Trivić tvrdi da je sve spremno za online nastavku ukoliko zatreba
FOTO: Ilustracija

Nastava za sve učenike osnovnih i srednjih škola u RS u ovoj sedmici će se odvijati na daljinu, uz pomoć onlajn pratformi, aplikacija i imejla, ali će njihovi nastavnici, istovremeno, morati da dolaze u škole i da im “predaju” iz praznih učionica.

vakva instrukcija Ministarstva prosvjete i kulture RS, dan nakon što je pala odluka da se nastava u školama preventivno obustavi i preseli onlajn na sedam dana, zbog pogoršane epidemiološke situacije u zajednici, zbunila je, pa i naljutila mnoge nastavnike.

U jednom dijelu instrukcije Ministarstva navedeno je, naime, da su nastavnici obavezni da dolaze u škole i da sve aktivnosti realizuju iz škole, poštujući utvrđeni raspored nastavnih časova i zaduženja na osnovu rješenja o 40-časovnoj radnoj sedmici.

Improvizacija
Kako je navedeno, nastavnici iz područnih odjeljenja navedene aktivnosti mogu realizovati iz centralne škole. Od prosvjetara se očekuje i da prate napredovanje učenika i bilježe podatke o tome, kako bi se nesmetano moglo uraditi i ocjenjivanje učenika.
Nastavnica Marina, koja iz Banjaluke putuje u jednu srednju školu udaljenu oko 60 kilometara, kaže da je ovakav način rada prosvjetarima nejasan.

– Sve mi je to nekako čudno. Hajde da su početak nastave stavili bar u 9 sati, a ne u 7 i 30. Zaista ne znam kako će to da izgleda, ali meni je ovo malo i neozbiljno, u nedjelju veče saopštiti da nema nastave i onda navrat-nanos, žurimo i pravimo neke improvizacije – kaže ova nastavnica.

Pozajmiti laptope
Instrukcijom Ministarstva predviđeno je, precizno, i da se nastava na daljinu za učenike osnovne škole realizuje upotrebom Ofis 365 alata ili putem drugih digitalnih alata kao što su Gugl platforma (gugl učionice), privatnih imejl adresa nastavnika, komunikacijom putem društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka (Viber) ili telefonskim putem (SMS porukama ili pozivima).

Za izvođenje nastave na daljinu za učenike srednjih škola koristiće se Ofis 365 alati elektronska pošta, sajt škole, gugl učionice, blogovi škola, društvene mreže i servisi za razmjenu poruka. Nastavni čas, realizovan na daljinu i putem elektronskih alata, traje najviše 30 minuta.

– Kabinete informatike škole maksimalno treba da koriste. U njima po nekoliko nastavnika može realizovati navedene aktivnosti, a nastavnicima i učenicima škole, na osnovu iskazanih potreba, treba da stave na raspolaganje laptope i drugu potrebnu opremu. Ukoliko škola ne raspolaže s dovoljnim brojem laptopa, potrebno je kontaktirati druge škole iz regije i dogovoriti preuzimanje određenog broja laptopa iz druge škole – istakla je ministarka prosvjete Natalija Trivić.

Raspored časova
Ona je poručila i da nastavnici treba da uspostave komunikaciju s učenicima, kao i da se daju povratne informacije o urađenim zadacima koje su im nastavnici zadali, i to isključivo u terminima koji se vezuju za već utvrđeni raspored školskih časova.

Predviđeno je da se ova instrukcija ministarstva provodi do 1. novembra, a šta će se sa nastavom dešavati nakon toga niko od sagovornika Srpskainfo juče nije mogao da kaže.

Očekivanja po pitanju toga kada će učenici ponovo sjesti u klupe, i da li će to biti prije ili tek nakon izbora, različita su. Dok jedni vjeruju da je u pitanju samo privremena mjera obustave dok se situacija malo stabilizuje i procijeni, drugi očekuju, ipak, da bi ova mjera mogla biti produžena za najmanje još sedam dana, pa i duže, s obzirom na ozbiljnost epidemiološke situacije u zajednici. Pošto za sada nema naznaka da će se pandemije brzo smiriti, strahuje se i da se učenici neće tako brzo vratiti u škole.

Kako će izgledati nastava ove sedmice