Oštro pismo upozorenja i protesta prosvjetnih radnika iz Zvornika prema ministarstvu prosvjete

Nakon Odluke o prekidu nastave u osnovnim i srednjim školama na području RSa, stižu oštre reakcije prosvjetnih radnika i roditelja učenika. Prosvjetni radnici škola u Zvorniku uptili su pismo prema ministarstvu. Prosvjetni radnici škola "Desanka Maksimović" Čelopek i "Vuk Karadžić" Roćević izrazili su svoje nezadovoljstvo

0
Oštro pismo upozorenja i protesta prosvjetnih radnika iz Zvornika prema ministarstvu prosvjete

Datum:26.10.2020.
Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske
n/r ministru

Predmet: Pismo zaposlenih u JUOŠ „ Desanka Maksimović“ Čelopek-Zvornik i JUOŠ ,,Vuk Karadžić” Roćević

Poštovana,

Obraćamo Vam se povodom obavještenja o organizaciji onlajn nastave u osnovnim i srednjim školama od 26.10.2020.g.

Mi prosvjetni radnici, koji dio svog života ugrađujemo u obrazovanje i vaspitanje svakog budućeg člana našeg društva i stanovnika Republike Srpske, po ko zna koji put nismo uopšte konsultovani. A prema reakcijama samih roditelja naših učenika nisu ni oni.

Veliko nezadovoljstvo koje vlada među prosvjetnim radnicima je sasvim opravdano i očekivano. Odluka je donesena naglo i bez konsultovanja sa direktnim učesnicima u nastavnom procesu, a neko je mislio da se agonija sa početka pandemije može nastaviti.
Smatramo da ste neke bitne činjenice zaboravili, previdjeli ili uopšte niste uzeli u obzir.

1. Nastava na daljinu koja je provedena od marta do kraja školske 2019/2020 je imala mnogo nedostataka i Vi to vrlo dobre znate.

2. Testiranje učenika na početku ove školske godine je pokazalo praznine u njihovom znanju.

3. Vraćanje normalnom odvijanju nastavnog procesa je pokazalo i poboljšanje socijalizacije kod učenika, što je, kroz onlajn nastavu, predstavljalo ogroman nedostatak.

4. Tehnička opremljenost škola je i dalje loša, prebacuje se sve na privatne resurse djece, nastavnika, roditelja.

5. Nastavnici nisu edukovani i spremni za primjene E-dnevnika i platforme koje idu uz njega, i nije nam jasno zašto se moralo ovako na brzinu uopšte uvoditi nešto što je u ovom momentu apsolutno nepotrebno. Taj novac se mogao upotrijebiti mnogo korisnije.

6. U dopisu o načinu realizacije nastave navodite da će sprovođenje Vaše instrukcije obavljati RPZ posredstvom prosvjetnih savjetnika koji se, napominjemo nisu oglašavali
i u trenucima kada su nam savjeti i te kako bili potrebni.

Način na koji smo obustavili rad je krajnje neprofesionalan a ministar Šeranić je u mnogim izjavama bio kontradiktoran. Ubijedio nas je da se nastava neće prekidati bez obzira na epidemiološku situaciju. A onda udarna vijest, u nedjelju u 18:30 časova, da ponovo prelazimo na onlajn nastavu. Stoga se nameće niz pitanja, čini se retorskih.

Zašto nesmetano rade kafići i ostali ugostiteljski objekti a ne rade škole?

Na tim mjestima se niti nose maske niti održava distanca. Oni nisu problem, problem su djeca u školi?

Da li su djeca u osnovnim i srednjim školama veći prenosioci od djece u vrtićima, koji rade redovno?

Zašto su bili dozvoljeni stranački skupovi i promocije u svi gradovima, skupljanja pod šatorima bez ikakvih preduzetih mjera koje su propisane, i niko ih nije zabranjivao, a nas šaljete kućama.

Juče nas učenici pitaju kako je moguće da mogu da treniraju a ne mogu da idu u školu. Svi su zbunjeni i imaju pravo da se ljute.
Vrlo dobro znate da je osnovna stvar u obrazovnom procesu upravo interakcija učenik- nastavnik a to nam je sada oduzeto.

Reakcije roditelja naših učenika se ne razlikuju od naše reakcije.
Niste imali nikakvo pravo da ovo uradite bez konsultacija sa nama, i nije tačno da svaka škola ima rješenje za probleme koji su sada iskrsli, kako se tvrdilo juče nakon sastanka sa predsjednicima Aktiva direktora.

Iz tog razloga Vas sve još jednom molimo i pozivamo da, u saradnji sa Vašim saradnicima, ovu odluku razmotrite i postupite onako kako se od Vas i očekuje. Desetine hiljada učenika, roditelja i prosvjetnih radnikaočekuje da nas vratite uškolske klupe jer se samo tamo može kvalitetno realizovati nastavni proces.

Ovim putem želim da pozovem i predstavnike Sindikata da se jave povodom ovog pitanja jer je dosta i njihovog odobravanja, ćutanja i aminovanja svega što se baca pred prosvjetnog radnika.
U nadi da ćete ovo ozbiljno razmotriti pozdravlja Vas iskreno zabrinuti prosvetni radnik.

писмо просвјетара