Veliki protesti u Loznici zbog najave otvaranja rudnika jadarita koji se koristi za izradu litijuma

0
Veliki protesti u Loznici zbog najave otvaranja rudnika jadarita koji se koristi za izradu litijuma
FOTO: Loznicke novosti

Ispred kancelarije kompanije „Rio Tinto” na Brezjaku danas je održan protestni skup protiv otvaranja rudnika jadarita, kako bi se “sprečila ekološka katastrofa koja se sprema”. Pred većim brojem meštana Brezjaka, Gornjih i Donjih Nedeljica i okolnih sela, kao i predstavnicima  ekoloških udruženja iz više gradova Srbije, Miroslav Mijatović, predsednik „Podrinjskog antikorupcijskog tima“, organizatora skupa, pozvao je okupljene da ostanu zajedno i  da ne podležu, kako je rekao,  pričama i dezinformacijama koje dolaze od strane kompanije „Rio Tinto“.

– Pokušaće da nas razjedine, zavade, ne dozvolite da vas lažu. Naši zahtevi proistekli su iz toga što „Rio Tinto“ već 15 godina radi ovde šta hoće, što im niko nije postavio nikakvo pitanje. Kad su oni skoro završili sa istraživanjem, kad su počela dokumenta da se objavjljuju i mi, na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, počeli da ih dobijamo, videli smo o čemu se tu radi. Oni i dalje kriju koliko će ovaj prostor biti zagađen.

Ko je taj iz Beograda ko je odlučio da će ovde biti rudnik, a da nije pitao nas? Sa ovog protesta ostavićemo „Rio Tintu“ tri zahteva. Da kompanija „Rio Tinto“ u najkraćem roku odgovori na koji način i kako planira da sanira štetu koju je dosad načinila životnoj sredini i zdravlju građana gornjeg Jadra, da hitno prestane sa zastrašivanjem i obmanjivanjem građana širenjem lažnih informacija i da hitno učini javnim sve informacije o svojim aktivnostima koje će imati štetan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi u zapadnoj Srbiji. Do tada, od ovog trenutka, mehanizacija i osoblje „Rio Tinta“ nisu dobrodošli u naša polja – poručio je Mijatović.

Marija Alimpić, iz udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, kaže da je stav meštana krajnje negativan i decidan – ne rudniku, bez obzira na to da li će ga eksploatisati ”Rio Tinto” ili neko drugi, i da zahtevaju da im kompanija da sve informacije „koje krije, a to su informacije od javnog značaja“.

– Na osnovu čega bilo ko može utvrditi da je projekat bezbedan kad studija izvodljivosti nije završena, ekološke studije nema, njihov projekat, navodno, nije gotov. Želimo da pod hitno prestanu da šire dezinformacije po terenu, da ne plaše ljude eksproprijacijom, smatramo da nisu dobrodošli ovde i želimo da odu. Ovo nije kolonija, ne želimo da bilo ko eksploatiše litijum zato što će taj proces dovesti do ekološke katastrofe neviđenih razmera. Probali smo da dobijemo informacije od „Rio Tinta“, pre mesec dana bili smo na sastanku u njihovoj kancelariji u Loznici, ali nismo dobili odgovor ni na jedno pitanje.

Sve karakterišu poslovnom tajnom, ili intelektualnom svojinom, iako su u pitanju informacije od javnog značaja. Moramo znati koliko naše vode planiraju da koriste, kakvu jalovinu planiraju da odlažu na našoj zemlji i slično. Protiv smo bilo kakvog rudnika, a posebno protiv rudnika ”Rio Tinta” jer u ovom trenutku oni razvijaju projekat, a s obzirom na to da je u pitanju kompanija puna kontroverzi, koja je svuda za sobom ostavila ekološke katastrofe, takvoj kompaniji nije mesto u Srbiji – kazala je danas Alimpićeva.

Meštanin Aleksandar Karajčić iz Gornjih Nedeljica kaže da su „razočarani“ u kompaniju „Rio Tinto“  jer im nije objasnila o čemu se radi i šta namerava da uradi u ovom kraju, pošto osim rudnika planira da uradi i deponiju „ na našem najplodnijem zemljištu od kojeg živimo’’

– Bavimo se poljoprivredom, mlečnim govedarstvom i od toga žive mnoge porodice. Kako smo čuli, nekih 38 domaćinstava treba da isele, da ih otkupe, a jalovište za početak planiraju  na oko sto hektara između dve reke, Jadra i Korenite. Ako bude rudnika, ovde ne bi bila moguća poljoprivreda, ni otkup mleka. Kada krene rudnik, sve ostalo će stati i biće ugroženo oko 20 sela. Ne bismo imali od čega da živimo, mogli bismo samo da zaključamo domaćinstva – kaže on.

Ovim protestom nastavljeno je iskazivanje nezadovoljstva protiv najavljene ekploatacije novog minerala jadarita iz kojeg treba da se dobija pre svega litijum. Prethodno je grupa građana protestovala početkom meseca ispred prostorija „Rio Tinta“ u Loznici, a uoči poslednje sednice lokalnog parlamenta su sačekivali odbornike i delili im letak kojim se ukazuje na štetne posledice otvaranja rudnika.

T.M.S

(lozničke novosti)