Od ponedjeljka učenici ponovo u klupama, granica prema Srbiji ostaje otvorena do daljnjeg!?

0
Dodik: Nemamo pravo da ignorišemo, preduzećemo određene mjere

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci je kazao da se škole na području Republike Srpske ponovo otvaraju u ponedjeljak, kao i to da mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da neće zatvarati granice s BiH bez obzira na situaciju.

Dodik se odmah na početku obraćanja osvrnuo na to kako su vlasti RS-a pravovremeno odreagovale i donosile mjere vezane za koronavirus te pohvalio građane da su bili odgovorni te da s tom praksom nastave i dalje.

Zatim je dodao da je ovosedmično zatvaranje škola naišlo na brojne polemike što ne opravdava navodeći da je ta odluka bila neophodna kako bi se zaštitili nastavnici i učenici te provela dodatna dezinfekcija prostora.

“Nastavu u školama treba vratiti od ponedjeljka kako je i predviđeno, a njihovo zatvaranje ove sedmice je bila odgovorna i ozbiljna mjera i svi koji o ovome pokušavaju polemisati nisu upravu. Nakon vraćanja u škole, pratit će se pojedinačni slučajevi i situacija te će se nadoknaditi i ovih sedam dana nastave, neće biti izgubljeni. Zatvaranje škola imalo je za cilj da se spriječi brzo proširenje i ulazak zaraze od ponedjeljka. Nastava u školama treba da se nastavi i da se radi u skladu s prethodnim režimom”, kazao je Dodik.

Naveo je da se situacija s koronavirusom opet pogoršava, ali da se neće uvoditi vanredno stanje već da se moraju pooštriti već donesene mjere, a da građani nastave biti i dalje odgovorni.

“Mjere koje poduzimaju širom Evrope ukazuju na velike mjere opreza. Mi smo do sada u RS bili uspješni jer smo imali odgovorno stanovništvo i bili efikasni u provođenju mjera i to je ono čemu se moramo vratiti bez polaganja bilo kakvih računa ikome. Mjere se moraju pooštriti i poštovati te odgovornost za neprovođenje utvrditi odmah. Smanjenje rada ugostiteljskim objektima je nužna i neophodna mjera i ona mora biti pooštrena. Ne treba obustavljati ni rad komunalne policije zbog izbora jer zbog toga zdravlje građana ne smije ispaštati. Moramo pooštriti kontrolu i inspekcijski nadzor u svim objektima”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da se RS treba boriti da se ne zatvore ponovo granice ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je maloprije u razgovoru sa mnom rekao da ni u kojem slučaju neće biti zatvorene granice Srbije i Republike Srpske. Mi moramo očuvati privredu. Vlada je donosila adekvatne mjere, vrijeme je da se ponovo vratimo na staru praksu i apelujemo na stanovništvo i da budu odgovorni. Također, neophodno je zatvoriti noćne klubove jer svi građani poslije 22:00 sata odlaze u njih. Ova mjera nije protiv vlasnika već da se zaštite ljudi. Nema prostora za zabrinutost, ali ne smijemo ovu situaciju prepustiti slučaju”, rekao je.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je apelovao na građane da budu odgovorni jer, kako je kazao, samo se na taj način može riješiti trenutna situacija s koronavirusom.

“Moramo svi poštovati mjere i jedino ćemo na takav način ovu pošast 21. vijeka staviti pod kontrolu. Podaci od marta pa do sada ukazuju da je većina građana poštovala mjere, ali moram priznati da smo se svi u jednom momentu na ljeto opustili u praćenju i realizaciji mjera i to je sigurno dovelo do pogoršanja situacije”, rekao je.

Naglasio je da su sve mjere donesene u skladu sa zakonom i da zdravstveni sistem u RS-u nije preopterećen iako se s koronavirusom bore već osam mjeseci.

“Struka iz cijelog svijeta je rekla da je u ovom momentu jedini odbrambeni mehanizam zaštitna maska, distanca, lična higijena i izbjegavanje velikih skupova tako da nemojte slušati nebulozne priče da nema potrebe za time”, poručio je Višković.