Mladi Kalesije,Maoče i Zvornika ruše nametnute im predrasude

0

Povezivanje, rušenje predrasuda i stereotipa još uvjek su teme o kojima se priča, organizuju seminari, treninzi sve sa ciljem da doprinesu uspostavljanju trajnog mira među narodima, posebno među mladim u našoj zemlji.

Najbolji način za rušenje predrasuda je uspostavljanje komunikacije među mladima . Upravo su to učinili mladi Kalesije, Maoče i domaćina Zvornika u sklopu mirovnog treninga pod nazivom „Izgradnja mira i mirovni angažman – I zašto je to uopšte važno?”.

Posjetili smo ih tokom održavanja drugog modula i zatekli ih sa svojim predavačima Mirjanom Trifković i Edom Kanlićem u radnoj atmosferi i razgovoru.

Kao dobri domaćini, odvojili su vrijeme i za nas, da nam objasne zašto je, i nakon 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma bitno da se organizuju treninzi za mlade čija je tema upravo izgradnja mira.

Posljedice rata se i danas osjete, kaže nam Mirjana Trifković pravnica po struci i trener za izgradnju mira u Jugoistočnoj Evropi. Posebno se posljedice rata osjete među mladima, jer su podjele kako nam je rekla njima prirodno stanje .

„ Oni nemaju mogućnost , kao što su generacija ispred njih živjeli u zajednici sa drugim narodima i njima je to bilo normalno, a danas su podjele normale mladima „ kaže nam Trifković. Upravo zbog toga nama je bitno da se mladi međusobno upoznaju i kreću po cijeloj BiH i da imaginarne granice koje postoje u njihovim glavama jednostavno ruše i vide da su žrtve postojale i sa jedne, druge, treće strane . Mladi moraju da nađu način za gradnju budućnosti, jer su to generacije, ističe Trifković koje su opterećene , nose na svojim leđima breme svojih porodica, pa onda sredine i okoline u kojoj žive, iako u suštini neznaju o čemu se radi. Upravo zbog svega toga je bitan ovaj Mirovni trening . Mi kroz dva modula radimo prvo; na samom upoznavanju mladih , potom na ne nasilnoj komunikaciji, o identitetu , nasilju – nenasilju, timskom radu , odnosno to su sve teme kojima mlade jačamo da upoznaju nove ljude, da upoznavaju sami sebe prije svega , da grade sebe, a čim grade sebe i bolje stanje će u državi biti kaže nam Trifković

Mušanović Lejla ( 18 godina) iz Kalesije nam je rekla da je već par mjeseci član Udruženja mladih Trik i da joj je ovo prvo učešće na nekoj edukaciji. Ocjenjuje da će joj naučeno koristiti u daljem periodu i životu , ali da je ipak na mirovni trening došla sa predrasudama. Pošto smo različite vjere iskreno ja sam mislila da će tu biti nekih predrasuda , međutim meni je od početka bilo tako lijepo, opuštenija sam i mogu mnogo više da pričam , da iznesem svoje mišljenje što prije nisam mogla . „ Iskreno mnogo više sam iznjela prema njima ( učesnicima treninga) koji su druge vjere , nego prema nekome koji je iste vjere kao ja“, povjerava nam se Lejla.

Ona je pozvala mlade da se učlane u nevladine organizacije, kako je rekla prvo zbog sebe , jer će time mnogo dobiti. Ja na svom primjeru mogu da kažem da mi ovaj seminar mnogo znači jer sam otvorenija postala, lakše iznosim svoje mišljenje , a prije njega sam se teško prilagođavala, kaže nam Lejla.

Iznoseći svoja iskustva Stefan Ćirković iz Omladinskog kluba Zvornik nam je rekao da su na Mirovni trening ušli sa predrasudama koje su čuvali u sebi . „ Nismo javno govorili o nekim stvarima , dok se nismo ovako našli , na jednom mjestu okupljeni različitih vjera. Sada je drugačije ,otvorniji smo jedni prema drugim i dobili smo alate koje ćemo sigurno koristiti u svom daljem životu,“ kaže nam Ćirković i dodaje da su mladi iz Maoče treningu prisutvovali putem video linka.U sklopu programa učesnici su obišli kulturno-istorijske znamenitosti Zvornika, kao i spomen-obilježje poginulim borcima poslednjeg rata i Drugog svjetskog rata. Takođe, imali su priliku pogledati dva dokumentarna filma na ovu temu, a to su „Dom u tuđini“ koji ostavio veoma jak utisak na sve učesnike kampa i dokumentarni film „Djeca rata, djeca mira“.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).