Pala grupa osumnjičenih za višemilionske prevare

0

Četiri osobe uhapsili su danas pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji “Transfer”, a sumnjiče ih da su organizovano vršile krivična djela pomoću kojih je, po osnovu krivotvorenih naloga, više destina ljudi iz BiH i regiona otvorilo račune i podizalo novac, čime su nezakonito stekle najmanje dva miliona maraka, saznaju “Nezavisne”.

U okviru akcije pretresi su danas vršeni na pet lokacija na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva.

Postoje određena saznanja da je broj osoba uključenih u ove prevare mnogo veći te da je pribavljena korist kriminalne grupe skoro 10 miliona maraka.

Ovo je nastavak akcije “Transfer”, a jedna osoba koja je ranije uhapšena već se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je bila dio grupe koja je hakovala i s računa fizičkih i pravnih lica u inostranstvu skidala novac te ga pomoću lažnih naloga transferisala na račune banaka u BiH i zemljama okruženja.

U tim uvezanim prevarama određena grupa osoba vrbovala je građane u BiH i drugim zamljama da otvaraju račune u određenim bankama i na njih prima-ju novac koji bi odmah podizali, a za to su bili adekvatno nagrađeni.

Kako je rekao Luka Miladinović, portparol SIPA, u nastavku akcije danas su pretreseni stambeni i poslovni objekti i pokretne stvari.

“Pretresi su vršeni zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi s krivičnim djelima prevara krivotvorenje isprave, neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka te pranje novca”, rekao je Miladinović.

Sumnja se da su uhapšene osobe kao pripadnici organizovane grupe svjesno organizovale izvršenje krivičnih djela.

Tako je najmanje 88 osoba, od kojih su većina državljani BiH, te državljani Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Slovenije, otvorilo račune te podizalo novac na osnovu krivotvorenih naloga.

Akcija “Transfer” počela je u junu, kada su na području Kantona Sarajevo uhapšeni Bego Agić, koji je u pritvoru, i Timur Jusić.

Akcija je vršena po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, a uhapšene osobe danas su bile na kriminalističkoj obradi u prostorijama SIPA.