Direktor firme u Živinicama se lažno predstavljao na internetu pa kupce prevario za 43.000 KM

0
Misteriozni vozač sivog golfa već dva dana upješno bježi svim patrolama u dva kantona
FOTO: Ilustracija

Federalna uprava policije jučer je pretresla prostorije kompanije Windsor Group d.o.o Zavidovići, koje se nalaze u Živinicama, a tom prilikom su uhapsili direktora. On je osumnjičen za lažno predstavljanje na internetu te prevaru kupaca za 43.100 KM.

Naime, policijski službenici Federalne uprave policije akciju su proveli pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Tuzli te naredbi Općinskog suda Živinice, a prilikom pretresa su pronašli i oduzeli predmete pribavljene izvršenjem navedenog krivičnog djela.

“Uhapšeni 57-godišnji Ž. S. se sumnjiči da je u vremenskom periodu od 1. do 29. oktobra 2019. godine kao direktor firme Windsor Group, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, stupio u kontakt s osobom iz Bileće (oštećeni) povodom oglasa o prodaji CNC mašina koji je objavio na internetu, a pri tome se lažno predstavljajući kao Esad Boroz i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC mašinu vrijednosti 27.000 KM, uz uvjete da osoba iz Bileće unaprijed uplati iznos od 14.000 KM, što je i učinio uplativši na račun firme Windsor Group novčani iznos od 14.000 KM”, naveli su iz Federalne uprave policije.

Iz FUP-a su naveli da spomenuta CNC mašina nakon uplate novca nikada nije isporučena niti je bilo stvarne namjere za njenu isporuku, te je osumnjičeni tako pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 14.000 KM.

“Isto tako, osumnjičeni Ž. S. je početkom marta 2019. godine kao direktor Windsor Group, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, stupio u kontakt s osobom iz Cazina (oštećeni) povodom oglasa o prodaji CNC mašina, koji je objavio na internetu, i lažno predočavajući činjenice da će mu nabaviti i isporučiti CNC mašinu veće površine s pripadajućom opremom kupoprodajne vrijednosti 91.602 KM, nakon čega je kupac u periodu od 16. aprila do 10. juna 2019. godine osumnjičenom isplatio novčani iznos od 15.340 KM na ime kupoprodajne cijene, te po istom osnovu u zamjenu za dio novca mu isporučio mašine za obradu drveta i elemente namještaja u ukupnoj vrijednosti od 10.700 KM i iznos od 1.500 eura, nakon čega osumnjičeni u dogovorenom roku nije isporučio CNC mašinu, niti je imao namjeru istu isporučiti, pa je tako pribavio za sebe protupravnu imovinsku korist u iznosu od 29.100 KM”, pojasnili su.

Uhapšeni je kriminalistički obrađen u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli te je u zakonskom roku predat na daljnju nadležnost Tužilaštvu Tuzlanskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

S obzirom na to da se radi o osobi koja je povratnik u izvršenju krivičnog djela prevare u privrednom poslovanju te da postoje indicije da je moguće da je na sličan ili isti način oštetio i druge fizičke ili pravne osobe, iz Federalne uprave policije su pozvali građane da se obrate njihovom Terenskom uredu u Tuzli ili Tužilaštvu Tuzlanskog kantona ukoliko ih je oštetio navedeni direktor.