Održan Memorijalni pohod u čast planinara Milenka Nedića (FOTO)

0
Održan Memorijalni pohod u čast planinara Milenka Nedića (FOTO)

Planinarsko društvo „Mladost“ iz Zvornika organizovalo je memorijalni pohod od Malog Zvornika do Radakove vode na planini Boriji u dužini od sedam kilometara u čast Milenka Nedića, jednog od najpoznatijih planinara i ljubitelja prirode ovog kraja.

Planinari iz Zvornika, Bijeljine, Malog Zvornika, Loznice i drugih okolnih mjesta, zapalili su svijeće na grobu Milenka Nedića u Malom Zvorniku, a zatim nastavili do Radakove vode, koja se nalazi na obroncima planine Borije, nadmorske visine oko 635 metara.

Održan Memorijalni pohod u čast planinara Milenka Nedića (FOTO)

Predsjednik Skupštine Planinarskog društva „Mladost“ iz Zvornika Boro Tanacković kaže da se ovim memorijalnim pohodom obilježava pet godina od smrti Milenka Nedića, istaknutog planinara i dugogodišnjeg inženjera u Fabrici glinice „Birač“.

– Milenko je bio veliki ljubitelj prirode, a 40 godina se bavio planinarenjem. Sa svojim kolegama osvajao je najviše vrhove bivše Jugoslavije i Balkana, a među rijetkim je planinarima sa ovih prostora koji se popeo na vrh Ararata, Elbrusa i Mon Blana. Koliko je volio prirodu svjedoči i podatak da je zasadio više od 30 hektara šume – rekao je Tanacković, koji je planinar od 1981. godine.

Potpredsjednik zvorničkog Planinarskog i ekološkog društva „Korak“ Nataša Mitrović ističe da svake godine na memorijalnom pohodu učestvuju planinari „Koraka“, zahvalni velikom čovjeku koji je mnoge od njih uveo u tajne planinarenja.

Održan Memorijalni pohod u čast planinara Milenka Nedića (FOTO)

Iz Semberije je stigla grupa planinara, članova Planinarsko ekološkog društva „Majevica“ iz Bijeljine, koji se, kako kažu, redovno druže sa ljubiteljima prirode iz Zvornika.

– Prvi put sam na ovom memorijalnom pohodu, staza je izvanredna za pješačenje, a priroda baš izdašna u svom jesenjem koloritu – kazuje Milan Stojanović iz Bijeljine, koji sa suprugom Slavicom više godina planinari.

Među učesnicima memorijalnog pohoda bili su i Drago Mićić i Sretko Šavija iz Zvornika, a tu su i nekadašnje Milenkove kolege iz Fabrike glinice „Birač“, odnosno kompanije „Alumina“, Pero Bajić, Ratko Tijanić, Srpko Hajduković, Dalibor Ilić, Milosava Mitrović i Bogdan Antić.

Održan Memorijalni pohod u čast planinara Milenka Nedića (FOTO)

Organizaciju ovog memorijalnog pohoda planinara, u znak sjećanja na Milenka Nedića, pomogla je kompanija „Alumina“.

Milenko Nedić je preminuo 4. novembra 2015. godine u 65 godini života. Bio je dugogodišnji inženjer u Fabrici glinice “Birač”, gdje je svojim radom i energijom ostavio značajne rezultate i kapitalne projekte kojima je rukovodio.