Višković u Zvorniku: Razmatramo sve mogućnosti smještaja pacijenata

0

ZVORNIK – Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Zvorniku da Vlada Srpske razmatra sve mogućnosti smještaja pacijenata zaraženih virusom korona u bolničke kapacitete u Banjaluci, Bijeljini i svim drugim mjestima gdje se za to ukaže potreba.

Višković je naglasio da građani moraju biti svjesni činjenice da se to pitanje neće moći adekvatno rješavati ukoliko epidemija uzme više maha i dođe do maksimuma.

„Svaki građanin može da doprinese da zaštitimo bolnički sektor, privredu, da zaštitimo svoje i zdravlje svoje porodice“, rekao je Višković novinarima nakon razgovora sa načelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem.

On je istakao da se građani moraju pridržavati svih mjera kojih se pridržava čitav svijet, a koje se odnose na nošenje maski, na držanje odgovarajuće distance i na smanjenje ili izbjegavanje okupljanja.

„Ako se toga pridržavaju svi narodi u svijetu, onda po čemu smo mi specifični i izuzeti od toga“, rekao je Višković.

On je podsjetio da i zdravstveni sektor ukazuje da je u ovom momentu jedina preventivna mjera nošenje maski, distanca i izbjegavanje okupljanja, pogotovo u zatvorenom prostoru.

„Ispoštujmo donesene mjere, stavimo situaciju pod kontrolu i time izbjegnimo scenario Italije i Francuske i nekih drugih zemalja iz marta i aprila ove godine“, rekao je Višković.

U Zvorniku moguć prelazak na režim kovid bolnice
Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem da će, ukoliko se nastavi trend rasta broja zaraženih virusom korona, gradska bolnica biti pretvorena u kovid bolnicu, gdje neće biti moguće pružanje drugih elementarnih usluga.

Stevanović je rekao da je na sastanku razgovarano o epidemiološkoj situaciji koja, kako je naglasio, nije naklonjena zdravstvenom sistemu u gradu i regiji.

„Razgovarali smo o projektima koji se trenutno rade u gradu, a to je izgradnja gradske bolnice i izgradnja nasipa, projekat koji se privodi kraju na rijeci Sapni, projektu uređenja korita rijeke Hoče koje će početi na proljeće u prvoj fazi, rekonstrukciji Doma zdravlja iz sredstava Vlade Srbije i taj posao je pri kraju, pa neposredno nakon novogodišnjih praznika očekujemo da i taj projekat bude gotov“, naglasio je Stevanović.

On je dodao da je bilo riječi i o projektu dogradnje zgrade suda u Zvorniku kako bi se realizovala odluka Narodne skupštine Republike Srpske da Zvornik dobije Okružni i Privredni sud, a i prostorije za pravobranilaštvo i prostorije za Okružno javno tužilaštvo.

„Imamo podršku Vlade Republike Srpske kao i u svim prethodnim godinama. Imajući u vidu da je Višković sa ovih prostora i razumije ove probleme, očekujemo sjajnu saradnju i u narednom periodu“, rekao je Stevanović.

Odgovarajući na pitanje da li će zbog epidemiološke situacije biti pooštrene mjere u Zvorniku, Stevanović je rekao da je za sutra zakazana sjednica gradskog Štaba za vanredne situacije koji priprema prijedlog zaključaka.

„Vidjećemo da li će doći do pooštravanja mjera, ali sigurno će doći do pooštravanja kontrole mjera koje su trenutno na snazi, iako smo svjedoci da je trenutna kontrola primjene mjera na značajno ozbiljanijem nivou u odnosu na period prije desetak dana“, istakao je Stevanović.