Vlada će nastaviti da podržava privredni razvoj Srebrenice

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je nakon današnje posjete opštini Srebrenica i kompaniji “Ekonomik grupa” u Potočarima da će Vlada Srpske nastaviti da pruža podršku Srebrenici, a posebno njenom privrednom razvoju koji postaje sve dinamičniji.

Višković je rekao da je došao da pruži podršku načelniku opštine Srebrenica Mladenu Grujičiću i da se promoviše sve što je urađeno u posljednje četiri godine, ocijenivši da je urađeno mnogo.

Višković je ocijenio da je Srebrenica u posljednje četiri godine promijenila izgled obnovom fasada i krovova na svim stambenim zgradama i dobila izgled urbane sredine, a posebno je značajno otvaranje novih proizvodnih kapaciteta i njihovo proširivanje, kao što je slučaj sa kompanijom „Ekonomik grupa“.

„Svjedoci smo da je, uz mnoštvo teškoća i sumnji u uspjeh, prije dvije godine pokrenuta proizvodnja građevinskih kontejnera u Potočarima sa 20 radnika i taj broj je porastao na 70 zaposlenih, a namjera vlasnika je da gradi novi pogon, proširuje proizvodnju i uvodi novi program izrade termoizolacionih panela koji se uvoze, a koriste se za proizvodnju građevinskih kontejnera. Takve projekte Vlada će podržati, kao i ostale razvojne programe u Srebrenici i Republici Srpskoj“, poručio je Višković.

On je istakao da će „Ekonomik grupa“ panele proizvoditi za svoje potrebe, ali i za tržište, a danas su u posjeti i privrednici iz Austrije koji su zainteresovani za kupovinu kontejnera.

„Treba da nastavimo da otvaramo nove pogone, da zapošljavamo ljude, da imaju lična primanja i da od svog rada mogu da žive“, naglasio je Višković.

Prema njegovim riječima, Uprava Civilne zaštite Republike Srpske prije nekoliko dana sklopila je ugovor o kupovini 20 kontejnera od ove firme za potrebe zdravstvenog sektora, prije svega Kliničkog centra u Banjaluci.

On kaže da će biti nastavljena nabavka i za ostale bolnice u Srpskoj kako bi kontejneri poslužili kao trijaža prilikom ulaska pacijenata u zdravstvene ustanove jer je riječ o uslovnim objektima sa grijanjem, što je bitno za predstojeće zimske uslove.

„Obezbjeđivanje kontejnera košta i stvara troškove u budžetu Republike Srpske, ali to je još jedan vid pomoći da se pandemija virusa stavi pod kontrolu“, istakao je Višković i ponovo pozvao građane da poštuju epidemiološke mjere zaštite, jer se pandemija može staviti pod kontrolu jedino odgovornošću i samoodgovornošću.

On je zamolio građane da poštuju mjere koje propisuje struka i koje se primjenjuju u cijelom svijetu.

Vlasnik „Ekonomik grupe“ Bojan Rankić zahvalio je premijeru Viškoviću i opštini Srebrenica, te najavio izgradnju novog objekta za pokretanje proizvodnje termoizolacionih panela u neposrednoj blizini fabrike kontejnera.

Grujičić je rekao da je pokrenuta aktivnost na oživljavanju banjskog liječenja i izgradnji rehabilitacionog zdravstvenog centra u Srebrenici za liječenje vodom iz Gubera, te najavio investiranje i otvaranje novih privrednih subjekata među kojima je trenutno najznačajnija izgradnja i pokretanje rada pogona za proizvodnju termoizolacionih panela.

On kaže da opština pruža određenu vrstu olakšica i podsticaja investitorima.