Krivična prijava za osam osoba zbog izbornih prevara u Bratuncu

Prema informacijama kojima raspolaže portal politicki.ba, radi se o multietničkoj grupi koja je dobila krivičnu prijavu

0
CUJ BiH: Uskraćeno pravo kandidovanja na narednim izborima za 15 stranaka, zabrana i za Savez komunista Jugoslavije
FOTO: Ilustracija

Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, Agenciji za istrage i zaštitu SIPA, Tužilaštvu BiH i Transparency Internationalu upućena je anonimna krivična prijava protiv šest osoba, zbog organiziranja grupe i udruživanja radi krađe identiteta i oduzimanja glasačkog prava više stotina građana Bratunca, čime su, kako je navedeno u prijavi, počinili zloupotrebu i izvršili lažno predstavljanje te onemogućili velikom broju građana Bratunca da glasaju na predstojećim lokalnim izborima.

Kako piše portal politički.ba, koji je bio u posjedu anonimne krivične prijave, ova prijava obuhvata lica inicijala S.R., M.R. i D.V. iz Bratunca, A.O. i Z.Z. iz Konjević Polja, M.G. i S.G. iz Glogove.

Pozivajući se na odredbe Krivičnog zakona BiH, podnosioci krivične prijave detaljno su opisali radnje kojima se pomenuta lica sumnjiče za izborne prevare.

Tako se S.R. zajedno s ostalim u grupi udružio da za sebe kao nezavisnog kandidata za načelnika Općine Bratunac na predstojećim lokalnim izborima u BiH zakazanim za 15. 11. 2020. godine, na nezakonit način pribavi glasove, navedeno je u prijavi.

„On je finansijski i organizacijski pomogao prikupljanje ličnih podataka građana te ih registrirao za glasanje poštom iz Republike Srbije, skupa sa pomenutom grupom“, naveli su podnosioci prijave.

A.O. je, navodi se u prijavi, prikupljao lične podatke građana bošnjačke nacionalnosti koji žive u Bratuncu i izvan BiH te ih prosljeđivao S.R. i drugima radi registracjie za glasanje poštom iz Srbije.

S.R. i drugi su obezbijedili adrese u Srbiji na koje će fiktivno prijaviti navedene glasače da glasaju iz Srbije.

“Na ovaj način je ukraden identitet, glasačko pravo i izvršeno lažno predstavljanje za desetine građana bošnjačke nacionalnosti sa područja Općine Bratunac“, navodi se u prijavi.

M.R. kao vlasnik tehničkog pregleda za motorna vozila u sklopu kojeg je registracija automobila, obezbjeđivao je kopije ličnih dokumenata građana na osnovu kojih je lično i zajedno sa saradnicima u grupi vršio registraciju građana Bratunca za glasanje poštom. On je, navode podnosioci prijave, izvršio zloupotrebu podataka građana bošnjačke i srpske nacionalnosti u cilju sticanja glasova za sebe lično i za listu svoje političke partije.

I ostali protiv kojih je podnijeta krivična prijava prikupljali su potpise ili lične podatke koje su kasnije zloupotrijebili, tako što su iste građane registrovali za glasanje putem pošte, iz Republike Srbije.

„Ova organizirana grupa udruženo, ali i sa drugim licima izvršila je prijavu više hiljada građana Bratunca za glasanje poštom iz Republike Srbije čineći gore navedene protivpravne radnje, a sve u cilju provođenja postupka tzv. „fiktivnog glasanja“.

Neki od prijavljenih građana su umrli prije izvjesnog vremena, neki od prijavljenih građana žive na području općine Bratunac, dok se neki nalaze izvan Bosne i Hercegovine ali ne u Republici Srbiji.

Neki od dokaza svega naprijed navedenog su žalbe i izjave stotina oštećenih građana Bratunca koje su građani uputili Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a preko OIK Bratunac, te dali saglasnost da se oni koji su otuđili njihove podatke sudski gone“, stoji u navodima prijave koja je poslana na više adresa.

Zbog svega navedenog, za kraj, podnosioci prijave smatraju da postoji osnovana sumnja da su u djelovanju osumnjičenih ostvarena bitna obilježja krivičih djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina (prevara pri glasanju, izborna prevara), zloupotreba ličnih podataka, onemogućavanje vršenja biračkog prava, krađa identiteta i drugo.

(RTV GLAS DRINE/POLITIČKI.BA)