Počela isporuka materijala za izgradnju kanalizacione mreže na Branjevu

0
Sukob u Branjevu, napadnuto lice iz Bijeljine, intervensila policija

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović sastao se danas sa Vlastimilom Janošem, predstavnikom kompanije „Preskan“ iz Češke čija oprema će biti korištena za izgradnju kanalizacione mreže u Branjevu.
Gradonačelnik je saopštio da je Grad Zvornik potpisao Memorandum o razumijevanju sa Češkom razvojnom agencijom u junu ove godine za realizaciju projekta „Poboljšanje upravljanja otpadnim vodama u naselju Branjevo“, a da se na njemu radilo godinu i po.

„Gradska uprava zajedno sa Vladom Republike Češke u okviru ovog projekta završava kanalizacionu mrežu na Branjevu, a projekat će kompletno biti gotov u ljeto 2022. godine kada bismo dobili i fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Sav potreban materijal za kanalizacionu mrežu, projekat i prečistač obezbjeđuje Vlada Republike Češke. Na tenderu u Češkoj posao za isporuku opreme za izgradnju ostatka kanalizacione mreže dobila je kompanija „Preskan“. Nakon završetka projekta kanalizacionog cjevovoda dolazi na red i fabrika za prečišćavanje voda.

U Češkoj je respisan tender i u toku je izbor izvođača za izradu projekta prečistača otpadnih voda, a potom će se pristupiti tenderu za izbor najpovoljnijeg izvođača i konstruktora fabrike otpadnih voda koja će biti montirana nakon završetka kanalizacione mreže. Vrijednost radova koje finansira Grad Zvornik je 960.000 KM, a vrijednost opreme koju isporučuje Vlada Češke je 2.234.567 KM. PDV na opremu platiće Gradska uprava, a mi očekujemo da će nam Uprava za indirektno oporezivanje taj novac vratiti – rekao je gradonačelnik koji je podsjetio je prije dvije sedmice potpisan ugovor sa izvođačem radova preduzećem „Keso gradnja“ d.o.o.

Rok za ugradnju opreme je 365 dana od uvođenja u posao.

Projektom izgradnje kanalizacione mreže biće obuhvaćeno preko 800 domaćinstava u mjesnoj zajednici Branjevo i ona će, istakao je gradonačelnik, biti prva na područu grada Zvornika koja će imati kompletnu vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, sa urađenom i fabrikom za prečišćavanje otpadnih voda.

„Naš cilj je da u periodu koji je pred nama bude više ovakvih mjesnih zajednica, a očekujemo da ćemo obezbijediti sredstva iz nekog od pretpristupnih evropskih fondova i za izradu fabrike za prečišćavanje otpadnih voda za sam grad Zvornik.
Janoš je istakao da je „Preskan“ dobio na tenderu prvu fazu realizacije projekta, a to je isporuka materijala.
„Danas smo isporučili 10,5 kilometara glavne kanalizacione mreže, kasnije ćemo i materijal za potisni cjevovod, dvije crpne stanice, još 20 kilometara cjevnih priključaka, te betonske šahte.“

On je dodao da je uvidio veliko poštovanje gradonačelnika i njegovih saradnika, istakavši da se nada da će cijeli posao biti uspješno završen, te da će se nastaviti dobra saradnja između Republike Češke i Grada Zvornika.