Vođa sektora Granične policije u Zvorniku uhapšen sa još 10 lica zbog krijumčarenja migranata, stoke i tekstila

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni službenik je u ranijem periodu bio takođe suspendovan na određeni vremenski period, što ga prema informacijama pristiglim iz Granične policije BiH nije opametilo. U nastavku prenosimo tekst iz Granične policije BiH po standardu hrvatskog jezika koji je jedini dostupan trenutno na zvaničnoj stranici GP BiH.

0
Još dvije osobe uhapšene u Zvorniku u nastavku akcije
FOTO: GP BiH

Policijski službenici Granične policije BiH, na području Zvornika, Bijeljine, Kalesije i Brčkog realiziraju operativnu akciju kodnog naziva „BOAT“, tijekom čega se obavljaju pretresi na 11 lokacija, koje koriste 11 osumnjičenih osoba.

Navedene aktivnosti se provode pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a po naredbama Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe, državljani BiH, kao članovi organizirane skupine, počinile kazneno djelo iz članka 249. KZ BiH „Udruživanje radi činjenja kaznenih djela“, a u vezi s kaznenim djelom iz članka 189. KZ BiH „Krijumčarenje ljudi“, iz članka 214. KZ BiH „Krijumčarenje“ i iz članka 220. KZ BiH „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“, na način da su organizirano iz Srbije u BiH, krijumčarili nezakonite migrante afroazijskog podrijetla, s namjerom da nezakoniti migranti budu dalje prokrijumčareni prema državama Europske unije te organizirano krijumčarili živu stoku i tekstilne robe.

Provođenjem mjera i radnji, policijski službenici Granične policije BiH su utvrdili da postoje osnove sumnje da su članovi organizirane kriminalne skupine prokrijumčarili preko 100 nezakonitih migranata, veći broj žive stoke i veću količinu tekstilne robe, čime bi pribavili veću protupravnu imovinsku korist, nanoseći štetu proračunu BiH.

Tijekom pretresa su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku te novac koji potječe iz obavljanja kaznenog djela. Uz predmet koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, pronađeni su i drugi predmeti koji upućuju na obavljanje drugog kaznenog djela, tijekom čega je privremeno oduzet jedan pištolj. Određeni broj osoba je lišen slobode, među kojima je i jedan policijski službenik Granične policije BiH, raspoređen u Postrojbi granične policije Zvornik, na radnom mjestu vođe sektora.

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je da se pripadnici GPBiH ustrajno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala: „Uz intenzivnu borbu protiv nezakonitih migracija, sve vrijeme provodimo aktivnosti sprječavanja prekograničnog kriminala, s posebnim naglaskom na borbu protiv zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Ustrajni smo u tome da pokažemo našu opredijeljenost u borbi protiv svakog oblika kriminala i nezakonitog ponašanja, između ostalog, i u vlastitim redovima. Ovom uspješnom operativnom akcijom još jedanput smo pokazali da Granična policija raspolaže značajnim brojem profesionalaca i policijskih službenika koji su spremni ispuniti najsloženije zadatke, a oni koji svojim neprofesionalnim i nezakonitim ponašanjem čine kaznena djela, a i narušavaju ugled Granične policije BiH, snosit će odgovornost i protiv istih će biti poduzete sve moguće mjere i sankcije, kao što je učinjeno i navedenom akcijom.“