Zvanična odluka: Od sutra se u FBiH uvodi policijski sat, i druge mjere

0

Kako smo sinoć nezvanično i najavili krizni štab FBiH objelodanio je nove mjere, a jedna od njih je ograničeno kretanje stanovništva odnosno policijski sat koji će biti na snazi od 23:00 do 05:00. Odluka stupa na snagu od sutra. Tokom trajanja policijskog sata zabrana kretanja se odnosi na teritoriju cijele Federacije BiH.

Iz odluke će, kao i u martu i aprilu, biti izuzeti oni koji obavljaju poslove u smjenama tokom noći (sa validnom potvrdom poslodavca), kao i javni službenici koji rade na sprovođenju mjera ili drugim poslovima koje ova naredba oslobađa od ograničenog kretanja. Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva odlučio se na restriktivnije mjere uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno povećanja širenja zaraze koronavirusom, nepoštivanja dosadašnjih mjera i sve popunjenijim bolničkim kapacitetima.

Kako je navedeno, nadležni će preispitivati mjere svakih sedam dana, te ih ublažiti ili postrožiti u skladu sa epidemiološkom situacijom. Razlog ovakvih odluka u najvećoj mjeri su doprinijeli neodgovorni ugostitelji, ali i građani, koji ranije nisu poštivali mjere rada objekata do 23:00 sati čime su doprinosili širenju zaraze. U odnosu na ranija ograničenja donesene su nove mjere kada je u pitanju okupljanje u zatvorenom i na otvorenom prostoru, po novoj odluci unutra i vani će biti dozvoljeno okupljanje maksimalno 30 osoba.

Vjerski praznici i druga privatna porodična okupljanja kao što su vjenčanja se također limitiraju na maksimalno 30 osoba. Produžena je mjera obaveznog nošenja maski vani i unutra.

| Preuzeto sa: Tuzlanski.ba