PREPOZNAJTE PROMJENE: Covid-19 trag ostavlja i na koži

0

Prema dosad prikupljenim podacima, izvještajima i studijama, jedna od manifestacija bolesti Covid-19 mogu biti i promjene na koži.

“Jedna od najkarakterističnijih kožnih manifestacija Covida-19 su promjene na okrajinama, najčešće na prstima stopala u vidu crvenih i purpurnih mrlja koje izgledaju poput ozeblina (tzv. Covid-prsti). Znatno rjeđe, istovjetne promjene mogu se javiti i na prstima ruku te laktovima i koljenima. Također, navode se i osipi na koži tijela, pretežno trupa, najčešće u vidu crvenkastih mrlja i točkica, zatim urtikarijalni osipi reljefnog izgleda te, rjeđe, purpurični i mjehuričasti osipi”, objašnjava dr. sc. Jelena Meštrović-Štefekov, dr. med., spec. dermatovenerologije iz Zagreba, te nastavlja:

“Jačajući imunitet cijelog tijela, jačamo i imunitet kože. I to prvenstveno pravilnom prehranom, sezonskim namirnicama (nije slučajno da pojedina godišnja doba obiluju baš određenom vrstom namirnica – jesen i zima kiselim kupusom, repom, špekom, agrumima…), kretanjem (svakodnevno hodanje od pola sata do sat vremena već jako puno znači), dovoljno sna – itekako će se odraziti i na našu kožu. Ako tomu dodamo antioksidanse, u vidu lokalnih preparata (serumi i kreme), a povremeno i peroralnih, uz dobre balzame i emolijense koji čuvaju zaštitnu barijeru kože, bit ćemo spremni za izazove zime, pa čak i ove, najposebnije do sada.”