Premijerom filma „Ime naroda“ u Zvorniku počeo „Prvi kadar“

Premijerom filma „Ime naroda“ u Zvorniku počeo „Prvi kadar“

Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” koji se u Zvorniku održava treću godinu zaredom sinoć je svečano otvoren premijernim prikazivanjem igranog filma Darka Bajića „Ime naroda“.

Prethodno je u Domu omladine gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović poručio da iako vlada pandemija virusa korona i iako smo tri dana pred lokalne izbore, u Zvorniku se odvijaju kulturna dešavanja, zbog čega je posebno zadovoljan.

„Usred smo pandemije, tri dana pred izbore, a mi se bavimo kulturom što je jedan poseban kuriozitet za naše prstore i ja sam srećan zbog toga. Drago mi je da smo i ove godine ugostili kulturne radnike koji su postali naši prijatelji, a zadovoljstvo je i što će po prvi put biti upotrebljena nova, savremena oprema za projekciju filma za koju je Gradska uprava izdvojila sredstva.

Želja nam je, uz naravno poštovanje svih epidemioloških mjera da ne zaboravimo na kulturu i ovaj divni festival i da održimo tu lepu tradiciju uprkos svim okolnostima u našem gradu i našem okruženju. Hvala ovim divnim ljudima što su ovdje sa nama večeras, kultura, film i ovo što oni rade je nešto bez čega se ne može zamisliti život – rekao je gradonačelnik na sinoćnjoj konferenciji za medije.

Dugogodišnji saradnik festivala prof. Dragan Elčić koji je ove godine predsjednik žirija Festivala istakao je zadovoljstvo što je ponovo u Zvorniku, u gradu koji osjeća kao svoj. On je sinoć u ime Akademije umjetnosti Beograd čiji je dekan primio Lik kneza Pavla za razvoj i unapređenje kinematografije u regionu i povodom 25 godina rada Akademije.

„Bio sam u posebnom stanju iščekivanja da li će ljudi koji vode festival uspjeti istrajati do kraja da ga održe u punom formatu, uživo u odnosu na sve druge u regionu gdje gotovo nema uslova za tako nešto. Zbog toga sam posebno srećan, a sa druge strane zahvalan sam Festivalu koji je dodijelio najveće priznanje Akademiji umjetnosti i zahvaljujem se u ime Akademije i svih zaposlenih, to je velika stvar i velika čast. Što se tiče same funkcije predsjednika žirija, to je uvijek nezahvalno i nikada nisam volio da budem ni selektor, član žirija, predsjednik, jer sam i sam autor.

Ali sam sa zadovoljstvom, moram to istaći, evo po 14 put, od početka na Festivalu, odgledao sam toliko radova zajedno sa cijelim timom. Mislim da je ovaj festival u ovom trenutku najjači u regiji po kvalitetu i po samoj selekciji. Nama je onda lakši zadatak kad je u pitanju sam žiri jer je selektovanje velikog broja filmova svođenje kvantiteta na kvalitet i to je slatka strana te priče koju imamo kao članovi žirija – naglasio je Elčić koji je dodao da će zahvaljujući nabavljenoj opremi Zvorničani imati priliku da gledaju filmove u punom sjaju što se tiče slike i zvuka, te da su vrlo rijetki gradovi u Republici Srpskoj da imaju uslove koje sada ima Zvornik.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je da joj je posebna čast što se u Zvorniku nastavlja tradicija čak i u najtežim okolnostima za kulturu i umjetnost

„Mislim da je to vrlo značajno, ne samo u povezivanju gradova, nego i u razvoju filmske publike i u razvoju kinematografije u Republici Srpskoj. Zahvaljujući gradonačelniku bez koga ovog festivala ovdje sigurno ne bi bilo, i Gradskoj upravi, Zvornik zaista postaje pravi filmski grad, a sa novom tehnologijom u Domu omladine publika će imati priliku da vidi filmove kao i u velikim bioskopima.“

Program Festivala počeo je juče sa filmskom školom „Prvog kadra“ – onlajn „Istorija filma sa posebnim osvrtom na razvoj dokumentarizma – Stvarnost u dokumentarnom filmu“, predavača dr Jelene Radenović. Predavanju su prisustvovali srednjoškolci iz Zvornika. Uz poštovanje svih propisanih mjera zvornička publika je sinoć imala priliku da vidi i prije beogradske premijere igrani film Darka Bajića „Ime naroda“.

Mitrić-Štifanić je dodala da se danas filmska škola nastavlja sa radionicom animiranog filma i on-lajn masterklas predavanjima, ali i takmičarskim programom festivala.

„I ove godine nismo zaboravili najmlađe, tu je dječiji filmski program „Kids Fest“, ali i promocija vrlo značajnog izdanja iz oblasti filma, knjige „Piščevo putovanje“ – mitska struktura za pisce, Kristofera Voglera, u izdanju Filmskog centra Srbije. U 19:00 časova večeras biće prikazan dokumentarni film „Putovanje“ autora Aleksandre Mitrić Štifanić.

Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ održava se od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom “Festival bez maske!”, a u trci za Gran-pri “Stećak kneza Pavla” takmičiće se 30 filmskih ostvarenja.