Na „Prvom kadru“ gran pri „Stećak kneza Pavla” dodijeljen filmu „A sad se spušta veče”

0
Na „Prvom kadru“ gran pri „Stećak kneza Pavla” dodijeljen filmu „A sad se spušta veče”

U Zvorniku je na 14. Međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar” za najbolji film proglašen „A sad se spušta veče” Maje Novaković i dodijeljen mu je gran pri „Stećak kneza Pavla”.
Stručni žiri koga su činili Dragan Elčić, predsjednik i Jovana Nikolić i Dejan Dabić, članovi, u obrazloženju je naveo da je to naizgled jednostavna priča o životu u skladu s prirodom, stilizacijski na tragu najboljih primjera naše dokumentarističke škole.

Upečatljivi ambijent svakodnevice i neposrednost glavnih junakinja, ostaju u sjećanju dugo nakon završetka ovog filma.
„Kapija Zvornika” za najbolju režiju dodijeljena je Hristosu Pitarasu (Christosu Pitharasu) za film „Bed Lend” (Bad Land).
„Pečat kneza Pavla” za najbolji kratki igrani film u selekciji „Kratke priče” dodijeljen je filmu Mun Drops (Moon Drops), Jorama Ever-Hadanija (Yorama Ever-Hadanija).

„Pečat kneza Pavla” za najbolji dokumentarni film u selekciji „Fokus” dodijeljen je filmu „Tender”, Isabel Pagliai (Isabel Pagliai).
„Pečat kneza Pavla” za najbolji dokumentarni film u selekciji „Eks ju u fokusu”, dodijeljen je filmu „Ognjilo”, Vladimira Perovića.
Žiri je „Filmsku klapu” za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji „Novi pogledi” ravnopravno dodijelio filmovima „Gandi”, Save Stamenkovića i „Huked on“ (Hooked on), Nikole Polića.

„Filmska klapa” za najbolji studentski kratki igrani film u selekciji „Ključ za film” dodijeljen je ravnopravno filmovima „Red”, Karine Vgelek /Karine Węgiełek/ i „Ol dets left, (All that's left) Huga Salvaire /Hugo Salvaire/.

Specijalne nagrade Žiri je dodijelio filmovima – „Sajlent muvi“, /Silent Movie/, Melo Viane /Melo Viana/ za sentimentalni omaž filmskoj umetnosti iz ugla djece, najčistijim umetničkim sredstvima koje, kao da samo film može ponuditi i „Umetnost sećanja”, Jelene Radenović za autorski ubedljiv dokumentarac koji govori o potrebi negovanja kulture sećanja kada je reč o spomeničkom nasleđu u nekadašnjoj SFRJ.

Prije današnjeg proglašenja pobjednika šef Kabineta gradonačelnika Zvornika Dragana Milošević uručila je direktoru timu Festivala i direktoru Vitomiru Mitriću „Kapiju grada Zvornika“, priznanje za još jedan uspješno realizovan festival, posebno u okolnostima pandemije virusa korona.

Elčić je istakao da je najpozitivnije to što je festival uživo izveden i čestitao je „Prvom kadru“ na takvom podvigu.
„Kvalitet festivala zavisi od njegovog pedigrea, sam pedigre „Prvog kadra“ doveo je do toga da imamo ovakvu selekciju u zadnjih četiri, pet godina. Potpuno odgovorno mogu reći da je to možda i najjača selekcija u regionu kad je u pitanju festival ovog formata.

U izboru ogromnog broja prijavljenih filmova selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić je odabrala 30 zaista ravnopravnih, izvanrednih ostvarenja. Žiri je bio jednoglasan u donošenju odluka, mi smo imali gotovo identične izbore filmova, dakle kvalitet odmah dođe do izražaja. I na otvaranju i na zatvaranju imamo najbolje projekcije ili najbolje filmove tog trenutka, čak gotovo da su premijerne na „Prvom kadru“ tako da sam zaista ponosan što sam deo ove priče i nadam se da će jubilarni 15 festival iduće godine doneti još neka velika ostvarenja.“

Nakon proglašenja pobjednika umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je da je iza nas 14. Međunarodni filmski festival, još jedan uspješan čak i u ovim teškim okolnostima za sve, a posebno za kulturu i umjetnost.
Ona je dodala da su već sada počeli sa pripremama 15. festivala „Prvi kadar“ tako da će sutra u Zvorniku biti simboličan program „U susret 15. Prvom kadru- 15 godina interakcije projekcija najboljih filmova međunarodnog studentskog kampa“ i krenuće sa novim konkursom uz očekivanje fantastičnih ostvarenja.