Proglašena vanredna situacija u Malom Zvorniku

1
Starijima prevoz do punkta za vakcinaciju u svim mjesnim zajednicama na području Malog Zvornika

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić proglasio je danas, na predlog Zavoda za javno zdravlje iz Šapca, vanrednu situaciju na području Malog Zvornika.

Vanredna situacija proglašena je zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane širenjem koronavirusa i zbog toga što građani nisu poštovali mere i preporuke Kriznog štaba za suzbijanje epidemije, a radi sprovođenja mera zaštite bezbednosti, života i zdravlja stanovništva.

Odluka o uvođenju vanredne situacije doneta je na današnjoj telefonskoj sednici Štaba za vanredne situacije, a usvojeno je i nekoliko zaključaka, naredbi i preporuka za suzbijanje epidemije.

Uvođenjem vanredne situacije na području opštine Mali Zvornik zabranjeno je okupljanje više od pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru, ako nije moguće obezbediti odstojanje od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

U zatvorenom prostoru obavezno je nošenje zaštitnih maski i držanje distance od dva metra, a zabranjeno je organizovanje svečanosti i drugih zabavnih manifestacija.

U parkovima, na igralištima i tokom vežbanja može se okupiti do pet osoba uz primenu zaštitnih mera. Ugostiteljski objekti i noćni klubovi neće raditi od devet uveče do šest ujutru, a objekti koji imaju bašte, mogu pružati usluge u otvorenom delu do 11 sati uveče. razmak između stolova mora biti najmanje dva metra, a za stolom ne sme sedeti više od dve osobe, osim roditelja sa maloletnom decom ili osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu.

U predškolskim ustanovama moraju se primenjivati sve preventivne mere, a osnovne i srednje škole obavezne su da odlože sva dodatna okupljanja, dok ispite mogu da organizuju uz primenu zaštitnih mera.

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, na sedištu može biti jedan putnik, a vozila treba češće provetravati i dezinfikovati nakon vožnje. Maske i rukavice obavezno je nositi i u verskim objektima, frizerskim kozmetičkim i salonima lepote, kao i u fitnes centrima i teretanama.

Javne objekte i zajedničke prostorije stambenih zgrada obavezno je često dezinfikovati, a i ulice se moraju češće prati uz upotrebu dezinfekcinih sredstava.

Opštinska uprava dužna je da pojača kontrolu sprovođenja mera za sprečavanje širenja epidemije.

Štab za vanredne situacije pozvao je građane da poslove obavljaju telefonom ili putem e-pošte bez dolaska u zfradu opštine, a građane koji imaju respiratorne infekcije i povišenu temperaturu da se odmah jave u Kovid ambulantu Doma zdravlja.

Juče je vanredna situacija uvedena na području Krupnja, Ljubovije i Bogatića, a u utorak u Šapcu. Trenutno vanredna situacija u okrugu još uvek nije proglašena u Loznici, Koceljevi i Vladimircima.

(N. T. Loznicke novosti)

1 komentar

Comments are closed.