Moguća serološka testiranja na covid19 u JZU Bolnica Zvornk

0
Jedno lice novozaraženo korona virusom, na liječenju pet pacijenata, aktivno 12 slučajeva
FOTO: Ilustracija

U Mikrobiološkoj laboratoriji JZU Bolnica Zvornik od 17.11.2020. godine dostupna je i usluga serološkog testiranja na COVID-19.Serološkim testovima utvrđujemo prisutnost/količinu antitjela koja se razvijaju nakon kontakta sa virusom. Naša serološka testiranja detektuju dva parametra i to: IgM antitjela koja se detektuju u fazi zaraženosti sa SARS-CoV-2 virusom, sa i bez razvoja simptoma.

IgG antitjela koja nam govore o preboljenoj infekciji ili prošlom kontaktu sa virusom, sa i bez simptoma.Testiranje se provodi iz krvi.Prisutnost antitjela na COVID-19/SARS-CoV-2 u krvi pacijenta (simptomatskog ili asimptomatskog) govori o imunološkom odgovoru organizma na virus, te testiranje pomaže u otkrivanju bolesnih i izliječenih, a također i asimptomatskih slučajeva.

Ukoliko smatrate da ste bili u kontaktu s COVID-19 oboljelom osobom ili ste imali simptome koji bi se mogli pripisati COVID-19, a niste bili dijagnostički obrađeni, ovim testiranjem možete otkriti svoj imunološki status prema SARS-CoV-2 virusu. Pozitivna IgG antitjela govore vam o imunološkom odgovoru kojeg ste stvorili u kontaktu sa SARS-CoV-2 virusom, a dodatnom detekcijom IgM antitjela možemo odmah otkriti da li ste bili u kontaktu sa virusom, odnosno jeste li još bolesni.

Testirati se možete u periodu od 8h do 10h svakog radnog dana.Cijena testirana iznosi 35 KM (17,5KM IgM + 17,5Km IgG antitjela)