U Hrvatskoj se pojavila ptičija gripa, eutanizirano na hiljade ćurki

0

Na farmi ćurki u Delovima, mjestu u općini Novigradu Podravskom u Republici Hrvatskoj, pojavila se ptičija gripa, a kako se neslužbeno saznaje u četvrtak je počela eutanazija ptica.
Riječ je o objektu u kojem purane uzgaja firma Vindon iz Slavonskog Broda, čiji je osnivač varaždinska Vindija.

Lokalni novinari su detalje pokušali doznati u Vindiji, ali na telefonske pozive nitko se nije javljao.

Neslužbeno se saznaje da je tiokom dana na farmi eutanizirano nekoliko hiljada ćurki, koje su kamionima Agroproteinke iz Sesveta odvezeni na neškodljivo uništavanje u tu firmu, javlja Hina.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da je potvrđena ptičja gripa na području Koprivničko-križevačke županije te da su poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

Na farmi tovnih purana na području Koprivničko-križevačke županije u srijedu je utvrđena influenca ptica (podtipa H5N8), izvijestilo je to ministarstvo, napominjući da su u toku laboratorijske pretrage koje će utvrditi kojoj skupini patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni). Pronađeni virus pripada podtipu H5N8, za koji dosad nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi.

Kako je saopćeno, čim se pojavila sumnja, poduzete su sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i kontakti sa zaraženom farmom. Farmu je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata stavila pod nadzor i trenutačno se provode radnje kako bi se utvrdile činjenice važne za određivanje daljnjih mjera na farmi i na ostalom području Republike Hrvatske, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.