U ROKU ODMAH: Iz Bosne i Hercegovine protjerano 36 stranih državljana, među njima je…

0
Služba za poslove sa strancima, u skladu sa svojim nadležnostima, provodi pojačane operativne aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca.

Kao rezultat navedenih aktivnosti, u posljednjih sedam dana Služba je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 36 stranih državljana, među kojima su državljani Maroka, Afganistana, Tunisa, Pakistana, Iraka, Nepala, Turske, Albanije, Kine i Crne Gore.

Navedeni strani državljani stavljeni su pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja s teritorije Bosne i Hercegovine.

U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka, s teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je 14 stranih državljana u njihove zemlje porijekla.

 

Riječ je o četiri državljanina Nepala, tri državljanina Pakistana, dva državljanina Afganistana, dva državljanina Iraka, dva državljanina Maroka i jednom državljaninu Tunisa – saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Stranim državljanima je prethodno izrečena mjera protjerivanja zbog ilegalnog boravka na teritoriji BiH sa zabranom ulaska i boravka u periodu od jedne do pet godina.

Služba za poslove sa strancima od početka 2020. godine registrovala je 15.311 migranata, od kojih su 262 registrirana u posljednjih sedam dana. U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.155 migranata, navodi se u saopćenju.