Iznudili dug za biznismena pa i njega oteli i ucjenjivali

0

Osam osoba iz Mostara uhapšeno je danas u akciji kodnog naziva “Inpact” Federalne uprave policije i terete ih za organizovanu iznudu, otmicu, prevaru, a policija je zaplijenila drogu i oružje kao i veću količinu novca.

Prema pisanju federalnih medija, grupom je rukovodio Sado Đugum, koji se ranije prezivao Seferović, a uhapšeni su i Dženan Demirović, Adnan Šljivić, Rijad Dumpor, Alen Fale, Miran Voljevica, Vedran Drljević i Edhem Memić.

Sumnjiče ih da su mostarskom biznismenu ponudili da umjesto njega naplate dug koji mu je jedna osoba dugovala, a kad je prihvatio njihove usluge, oni su od dužnika iznudili audi A6 i 3.400 KM.

Prema nezvaničnim informacijama, kada je biznismen htio prekinuti ovu saradnju okomili su se na njega pa su i od njega uzeli  BMW vrijedan 30.000 KM te 2.000 maraka. Takođe su, prema pisanju federalnih medija, čak bili i kidnapovili biznismena i  njegovu majku.

Kako je saopšteno iz FUP-a, postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Mostaru, izvršeni su pretresi na devet lokacija u Mostaru, a uhapšeni su: S.D. (42), A.Š. (33), A.F. (29), R.D. (50), M.V. (41), V.D. (45), Đ.D. (38) i E.M., koje sumnjiče za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima iznuda, prevara i otmica.

“Sumnjiče ih da su se u martu planski udružili u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, na način da su od jednog preduzetnika iz Mostara preuzeli dug prema trećem licu, od kojeg su prvenstveno iznudili audi A6 i 3.400 KM, a nakon čega su se usmjerili na preduzetnika, te od njega na nezakonit način prisvojili putničko motorno vozilo BMW, čija je vrijednost cca 30.000 KM, i 2.000 KM”, naveli su iz FUP-a.

Dodali su da su prilikom pretresa pronađeni materija koja  asocira na amfetamin i cannabis sativa L, te vaga za precizno vaganje, ručni raketni bacač, oružje, municija, veća količina novca i drugi predmeti koji potiču ili su korišteni prilikom izvršenja krivičnih djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u FUP-u u zakonskom roku će biti predati u nadležnost Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.