Grad Zvornik: „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“

0
Grad Zvornik: „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“

U okviru obilježavanja globane kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“ koja se širom svijeta obilježava od 25. novembra (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. decembra ( Dan ljudskih prava) Gender centar Republike Srpske sprovodi kampanju „Život bez nasilja“. Cilj kampanje je da se u javnosti podigne svijest o važnosti prijavljivanja nasilja.

Nasilje u porodici i nasilje nad ženama je civilizacijski izazov svakog društva. Njegova specifičnost u odnosu na ostale oblike nasilja je ta što se uvijek pojavljuje u zoni privatnosti, najintimnijoj sferi života, u kojoj bi svako trebao da se osjeća sigurnim. Bez obzira na to da li se dešava u porodici ili na radnom mjestu, skoro uvijek je u pitanju blisko i poznato okruženje. Sfera intimnih porodičnih i partnerskih odnosa je i dalje najnesigurnija za žene i djevojčice, jer su počinioci u većini slučajeva njihovi supruzi, očevi, partneri i drugi srodnici i bliska lica. https://gradzvornik.org/wp-content/uploads/2020/11/Video-nasilje-u-porodici-25.11.2020..mp4

Prema podacima poslednjeg istraživanja o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja prema ženama u Bosni i Hercegovini, 47,3% ispitanih žena u Republici Srpskoj je tokom svog života doživjelo neki oblik nasilja od 15. godine pa na dalje, što predstavlja visok procenat koji govori o razmjerama i težini ovog društvenog problema.