KORACI GORE, KILOGRAMI DOLE: 10 trikova uz koje su šetnje zabavnije, a rezultati bolji

0

O prednostima hodanja za zdravlje, ali i za liniju pisali smo puno puta.

Ipak, koliko god hodanje bilo jednostavno, nije se uvijek lako pronaći motivaciju za izlazak u šetnju. Problem se često poveća u hladnijem periodu godine kada su dani kratki, a temperature niske pa se lakše zavući pod dekicu nego se zaputiti u šetnju.

Ipak, postoje načini, mali trikovi koji vam mogu pomoći da ne odustanete, odnosno da odradite zacrtanih pet, deset ili više kilometra. Redovita aktivnost donijeti će i bolje rezultate.

1. Pronađite društvo

Ako obično hodate sami, da vam šetnja ne bi dosadila barem povremeno povedite društvo. To može biti vaš partner ili partnerica, kućni ljubimaci, prijatelj, prijateljica… Bilo tko s kim ćete uživati u ugodnom razgovoru koji će vam poslužiti kao izvrsna motivacija za nastavak aktivnosti.

2. Slušajte glazbu/podcaste/audio knjige

Ako ste ipak tip koji uživa u solo šetnjama, ponekad tišinu možete razbiti omiljenom glazbom, zanimljivim podcastima ili audio knjigama. Naravno, glazbu i sve drugo što odlupite slušati ne slušajte preglasno kako biste mogli pratiti što se događa oko vs, posebno ako šetate dijelovima na kojima se odvija promet.

3. Odaberite lijepu rutu

Proučite lokacije u blizini vašeg doma i za šetnju birajte lijepe i zanimljive rute. To ovisno o vašem mjestu stanovanja mogu biti šetnje oko jezera, uz rijeku, kroz šumu, lijepe ulice… Lijepe rute također su odlična motivacija jer ćete osim u šetnji uživati i u predivnim prizorima.

4. Lovite rekord na određenoj ruti/zadajte si cilj

Ako imate omilljenu lokaciju za šetnju, da vam ne bi dosadila zadajte si cilj da je kroz određeno vrijeme prolazite brže nego trenutno. Primjerice zadajte si cilj da u mjesec dana skratite potrebno vrijeme za prolazak rute za pet minuta. Svaki pomak veseli, a vi ćete imati odličnu motivaciju za svaki novi izlazak u šetnju..

5. Pratite broj koraka (i prijeđenih kilometara)

Većina mobitela u današnje vrijeme ima opciju praćenja broja koraka, a tu su i pametni satovi i ostala pomagala. I tu si možete zadati cilj, primjerice često spominjanih deset tisuća koraka zbog čega nećete odustati od šetnje dok ih ne prijeđete.

6. Ravne rute povremeno zamijeniti brdima

Šetnje u slobodne dane možete iskorititi za odlazak u brda. Hodanje uzbrdo, između ostalog, povećava potrošnju kalorija, a veći nagibi znače i veći izazov za vaše mišiće. Osim što ćete potrošiti više kalorija, promijenit ćete i rutinu i izbjeći potencijalno zasićenje šetnjama. Osim što će vam pomoći u gibitku kalorija, hodanje po brdima odlično je i za učvršćivanje mišića. Ukoliko imate problema s koljenima i/ili leđima prije odlaska u brda posavjetujte se s liječnikom.

7. Uključite intervale

Uvođenje intervalnog treninga još je jedna mogućnost koja će vam pomoći da vam šetnja ne dosadi. Umjesto da hodate istim tempom cijelo vrijeme uključite intervale. Primjerice, tijekom 30 minuta pješačenja, pet minuta hodajte umjerenim tempom, a onda jednu minutit najbrže što možete. Radite izmjene do kraja šetnje. Zahvaljujući intervalima i vrijeme će vam brže proletjeti jer ćete biti više fokusirani na izmjene, a manje na napor.

8. Dodajte stepenice

Ako uz rutu kojom šetate postoje stepenice, iskoristite ih za svoju rutinu kako biste ju začinili i izbjegli dosadu. Penjanje stepenicama, između ostalog, odlično je za oblikovanje mišića u nogama i stražnjici. Napominjemo da ova inače sjajna kardio vježba, nije prikladna za sve, a među onima koji bi trebali izbjegavati ovu vježbu su osobe koje imaju problemam s kostima, koljenima i prekomjernom težinom.

9. Natječite se s prijateljima/kolegama

Prijatelji, partneri, kolege… ne moraju biti samo dobar poticaj ako hodaju s vama. Možete primjerice organizirati međusobno natjecanje u hodanju. Zadajte si kilometre koje morate odraditi, broj koraka, broj šetnji u tjednu… Sve možete začiniti i sitnim nagrada kako bi motivacija bila još veća.

10. Ako vam se baš ne da, u redu je preskočiti šetnju

Možda ste odlučili šetati pet dana u tjednu, ali taj peti dan baš vam se ne da. Možda ste umjesto do 17 radili do 19 sati i jednostavno ste preumorni. Možda vas boli glava. Možda samo ipak želite ostati pod onom dekicom. U redu je nekad preskočiti i isplaniranu aktivnot i iduću put izaći u šetnju s dodatnom motivacijom. Jedna preskočena šetnja nikome neće nanijeti štetu. Potrudite se samo da se preskakanje ne pretvori u pravilo.