SIPA u Srebrenici pretresa kuće ljudi koji vode SDP i to zbog prevara na lokalnim izborima

0
a SIPA uhapsila dva komandira i tri policajca
FOTO: Ilustracija

Tri ekipe pripadnika SIPA-e od jutros na tri lokacije u Srebrenici vrše pretrese, a akcija je usmjerena protiv osoba koje su osumnjičene da su se bavile izbornim prevarama.

Prema informacijama Faktora, jedna ekipa pretresa kancelariju u zgradi Općine Srebrenica koju koristi Bego Bektić, druga se nalazi u selu Gostilje gdje vrše pretres kuće Muamera Sandžića, a treća u Vladovićima gdje živi Enver Hamzić.

Bektić je predsjednik SDP-a Srebrenica, i bio je nosilac liste ove stranke na netom završenim izborima, a na listi je bio i Hamzić.

Oni su osumnjičeni da su ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su potom fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte.

Svi fiktivno prijavljeni Bošnjaci svoje glasove navodno su dali kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću.

SDPBiH je jedina stranka koja u Srebrenici nije podržala inicijativu “Moja adresa: Srebrenica”, čiji je zajednički kandidat za načelnika bio Alija Tabaković. I prije su Srebreničani upozoravali da Bektić navodno radi za Grujičića na terenu, ali on o tome nije želio razgovarati.

Pozvali smo u augustu ove godine Bektića, predsjednika SDP-a Srebrenica, da bismo ga pitali o izborima u ovom gradiću, da li su podržali Tabakovića, te za koga skuplja glasove, ali on nije želio da razgovara. Poručio nam je da zbog naših tekstova ima problema, da dobija prijetnje smrću.

Bektić je, iako je tvrdio da nije, uredno pozivan na sastanke koje su mjesecima održavali općinski odbori stranaka koje čine probosanski blok u Srebrenici, ali je svaki put prijetio osobi koja ga je pozivala da će ga zbog uznemiravanja prijaviti policiji.

Nezvanično, Bektić, koji je i uposlenik Općine Srebrenica, navodno glasove na terenu prikupljao je za aktuelnog načelnika Mladena Grujičića, koji je zajednički kandidat svih srpskih stranaka.

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e od jutros vrše pretrese na četiri lokacije u Tuzlanskom kantonu i na području Srebrenice, a iz Tužilaštva su saopštili:

– Aktivnosti se odnose na osobe osumnjičene za nezakonite radnje u vezi izbornog procesa 2020. godine. Po nalogu tužilaca Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA-e, vrše pretrese na nekoliko lokacija na području Tuzle i Srebrenice – potvrdio je za Faktor portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Aktivnosti se, pojasnio nam je dalje, provode u okviru predmeta Tužilaštva BiH u kojem se više osoba sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te krivična djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja ličnih podataka.

– Nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inostranstva. U interesu rada na predmetu više informacija u ovom trenutku ne možemo davati – kazao je Grubešić.

Portparol SIPA-e Luka Miladinović potvrdio je za Faktor da pripadnici ove policijske agencije od jutros na četiri lokacije u Tuzlanskom kantonu i u Srebrenici pretresaju stambene i poslovne objekte koja koriste tri osumnjičene osobe.

Izvor: Faktor