Siniša Ilić: Vakcina protiv virusa korona u BiH u prvom kvartalu 2021. godine

0

Vakcina protiv virusa korona u BiH mogla bi da bude dostupna u prvom kvartalu naredne godine, potvrdio je za infobirac.net zamjenik ministra civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Siniša Ilić.

 

On je dodao da je teško prognozirati tačan datum nabavke vakcine, ali okvirno to bi moglo da bude u prvim mjesecima 2021. godine.

–  BiH je usvojila „COVAX“ mehanizam nabavke vakcina koji sadrži nekoliko potencijalnih proizvođača i očekuje se njegovo konstantno širenje. U trenutnku dobijanja svih potrebnih odobrenja, vakcine atestiranih proizvođača će biti ponuđene državama, a svaka od njih će u skladu sa procjenama, iskustvima i mogućnostima prihvatanja uslova hladnih lanaca potvrđivati ili ne prijem vakcine određenog proizvođača. Datum dolaska potencijalne vakcine je u direktnoj vezi sa instrukcijama predstavnika „COVAX mehanizma“, odnosno sa dobijanjem odobrenja agencija zemalja proizvođača, zatim odobrenja Evropske agencije za lijekove ta spremnosti za dalju distribuciju – rekao je Ilić.

On je podsjetio da je potpisan ugovor o nabavci 1.232.000 doza što je dovoljno za oko 20 odsto populacije u BiH, odnosno, 800.000 doza za FBiH, 400.000 za Republiku Srpsku i 32.000 za Brčko distrikt.

Prosječna cijena vakcine je 10,55 dolara, a BiH je u oktobru uplatila avans u iznosu od 1.971.200 dolara, dok se za ukupan iznos od 11.026.400 dolara BiH nalazi u procesu obezbjeđivanja bankarske garancije.

 

Ilić je dodao da se nabavka vakcina može sprovoditi i putem UNICEF-ovih službi za nabavku ili putem ulaska u vlastiti ugovor o nabavci sa potencijalnim proizvođačima.