Arnautović: Velike su šanse da izbori u Srebrenici i Doboju budu ponovljeni

0
Arnautović: Velike su šanse da izbori u Srebrenici i Doboju budu ponovljeni

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, rekao je da su, prema njegovom mišljenju, velike šanse da izbori u Srebrenici i Doboju budu ponovljeni zbog narušavanja izbornog procesa.

On je najavio da će ova institucija danas donijeti odluku za 140 općina i gradova, ali da najvjerovatnije za Srebrenicu i Doboj neće biti utvrđeni rezultati, te da će se danas znati da li će izbori u ove dvije općine biti ponovljeni.

Hapšenja zbog navodnih izbornih prevara u Srebrenici nije želio komentarisati, kazavši kratko da Tužilaštvo i SIPA rade svoj posao, te da nezavisno od toga CIK ima druge elemente koji su u vezi s povredama pravila izbornog procesa na izborni dan.

Konačna odluka za Srebrenicu i eventualno nove izbore, bit će, kazao je on, donesena do kraja godine.

– Pretpostavljam da mi sad nećemo donijeti odluku o ponavljanju izbora, nećemo utvrditi rezultate za te izborne jedinice jer se nisu stvorili zakonom predviđeni uvjeti da se utvrde rezultati. Odluka će biti donesena u narednom periodu, ona neće dugo čekati. Angažirali smo sudske vještake i pravimo određene analize i na osnovu tih analiza ćemo donijeti odluku. To bi trebalo biti prije Nove godine – rekao je Arnautović.

Kada je riječ o izborima u Travniku, Arnautović je kazao kako misli da će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika.

– Imamo većinsko mišljenje unutar CIK-a. Izborni zakon nije predvidio ovakvu sitauciju, utvrdit ćemo i potvrditi rezultate izbora. Kada dođemo u situaciju da dodijelimo mandat, ući ćemo u proces raspisivanja prijevremenih izbora – istakao je on.