JZU Bolnica Zvornik: Protekla dva dana najteža od početka pandemije

0
U kovid odjeljenju zvorničke bolnice preminuo stariji muškarac iz Vlasenice pozitivan na korona virus, još jedno lice u Zvorniku zaraženo korona virusom...
Arhiv-Ilustracija

Protekla dva dana u zvorničkoj bolnici su bila najteža od pojave virusa korona, konstatovano je na pres konferenciji održanoj danas u prostorijama ove javne zdravstvene ustanove.

Prema podacima iz JZU Bolnica Zvornik od početka pandemije u respiratornoj ambulanti pregledano je preko 5.000 pacijenata iz cijele regije, 2.230 ih je bilo pozitivno, a na hospitalizaciji je bilo 625 pacijenata, dok su ukupno umrla 84 pacijenta. Jedan od njih, koji je juče preminuo, je bio osoba mlađe životne dobi, koji nije imao druge komorbiditete, osim gojaznosti.

 

Direktor zvorničke bolnice Ivan Popović ponovio je da je sa pojavom virusa korona ova ustanova bila planirana za 15 pacijenata u kovid odjeljenju, ali da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije reorganizovan rad ovog odjeljenja i povećan broj pacijenata.

– Resorno ministarstvo je nakon pogoršanja epidemiološke situacije formiralo grupu ljekara na čelu sa profesorom Peđom Kovačevićem i doktorkom Milkom Jandrić, koji su posjetili našu bolnicu 12. oktobra i uradili reorganizaciju kovid odjeljenja. Tada smo poslali jednu našu doktorku na edukaciju u UKC Banjaluka, a prije toga je već bila tri mjeseca na edukaciji. U dogovoru sa ministrom Alenom Šeranićem, Milka Jandrić je ponovo posjetila našu bolnicu kada smo dogovrili da još nekoliko naših doktora ode na kontinuiranu edukaciju – rekao je Popović.

Nataša Ivanović, internista endokrinolog, zamjenik direktora zvorničke bolnice potvrdila je da je u novembru mjesecu zabilježeno povećanje broja preminulih pacijenata, ne samo u RS, već i zemljama u okruženju.

 

– Posljednja dva dana su bila jako teška. Juče je preminula jedna osoba mlađe životne dobi koja nije imala druge komorbiditete, ali je bila izrazito gojazna. U posljednje vrijeme nam se sve više javljaju pacijenti sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom, koji su prethodno pet ili sedam dana bili kod kuće, te svi oni zahtijevaju kompleksnu terapiju koja zahtijeva i kiseoničku terapiju. Od 2.230 pozitivnih pacijenata, umrlo je njih 84, što je 3,7 procenata, a više od 80 odsto njih je bilo starije životne dobi. Broj hospitalizovanih pacijenata do sada je 625 – rekla je Ivanović i dodala da se trenutno u kovid odjeljenju nalazi 37 pacijenata dok je njih 8 u izolaciji i čekaju rezultate testiranja.

– Od njih 37, 6 pacijenata je životno ugroženo, 6 ima lakšu, a ostali srednju do tešku kliničku sliku – rekla je Ivanović.

Pero Pajkanović, infektolog u zvorničkoj bolnici je dodao da procenat umrlih na nivou BiH bio oko 3 porocenta dok je kod njih 3,7, te naveo da je ovaj procenat u BiH u posljednjih sedam dana porastao na 4,8 odsto.

– Po tim pokazateljima BiH je na 11 mjestu, a veći broj umrlih na milion stanovnika imaju i Velika Britanija, Italija, Španija ili Slovenija, koja je nama najbliža, a za koju takođe smatramo da ima kvalitetniji zdravstveni sistem – naveo je Pajkanović i dodao da nam nisu potrebne nikakve nove mjere već pridržavanje postojećih.

– Ukoliko se mjere budu poštovale, smanjiće se broj zaraženih, a time i procenat onih sa teškom kliničkom slikom te na kraju i umrlih – zaključio je Pajkanović.

Primljeno 20 radnika, troje dobilo specijalizaciju iz anesteziologije

Prema Popovićevim riječima bolnica raspolaže sa dovoljno zaštitne opreme, respiratora i druge opreme, a od pojave virusa korona primljeno je 20 radnika.

– Zbog teške situacije u posljednjih 48 sati i povećanja broja pacijenata ukazala se potreba za pacijent monitorima koji su naručeni i stižu već naredne sedmice. Naslijeđeni problem nedostatka specijalista anesteziologije biće riješen tako što su tri doktora dobila specijalizaciju iz ove oblasti, a početkom godine još jedan će dobiti specijalizaiju iz ove oblasti.

Za protekle tri godine nijedan ljekar nije napustio našu ustanovu, a kao primjer dobre prakse navodim da će od januara u našoj bolnici početi sa radom specijalista ginekologije i akušerstva Sanja Kalajdžić – istakao je Popović i dodao da imaju doktorku koja se prijavila za rad u kovid odjeljenju, i provodi po 12 sati u skafanderu, a kod kuće ima petomjesečnu bebu, kao i doktore koji su posljednjoj radnoj dekadi, a stalno su dostupni za rad sa pacijentima.

Popović se ovim putem zahvalio rukovodstvu Srpske, ministarstvu zdravlja, UKC-u u Banjaluci, Gradskoj upravi te svim zaposlenima u zvorničkoj bolnici na pružanju maksimalnih napora kako bi pomogli svim pacijnetima.