Povećan broj oboljele stoke od plavog jezika na području Pala

0
Povećan broj oboljele stoke od plavog jezika na području Pala
FOTO: Ilustracija

Na području opštine Pale povećan je broj stoke oboljele od plavog jezika, što je pokazao i obavljeni monitoring, rekao je Srni direktor Veterinarske stanice “Zoo-vet” Branislav Galić.

Galić je pojasnio da su prema odluci Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske sproveli monitoring, te da oko 75 odsto goveda koje su ispitali ima virus plavog jezika, dok je kod ovaca taj procenat oko šest odsto.

On je naglasio da nije samo na Palama ovakva situacija već i na području Sokoca, Foče, Višegrada.

Galić je naveo da su trenutno goveda izvori infekcije, kao i da se zaraza prenosi ubodom insekta, najčešće komaraca, ali nema prelaska na ljude.

“Bolest plavog jezika je komplikovana. Tu smo akutnu fazu prošli prije pet godina kada se pojavio prvi talas, gdje je u svakom selu stado bilo zaraženo. Bilo je i uginuća goveda”, ispričao je Galić.

Prema njegovim riječima, kod ovaca se ispoljavaju, osim plavog jezika, visoka temperatura, otok glave, usta, gubitak apetita i šepavost, dok kod se kod goveda javlja mršavost, slaba produktivnost, promjene na nosnicama.

Galić je napomenuo da bi vlasnici trebalo da provode dezinfekciju i dezinsekciju objekata u kojima boravi stoka.

Veterinarska stanica na Palama prema naredbi resornog ministarstva radi ispitivanja na paratuberkolozu, te će, kako je naveo Galić, biti urađeni nalazi na nekoliko goveda u opštini Istočni Stari Grad.

“Prije 10 godina na jednoj farmi na Palama otkrivena je ova bolest. Uvezene su mlade junice i od njih 10, tri su bile pozitivne, dvije sumnjive i na kraju je farma uništena”, objasnio je Galić i dodao da kod pojave paratuberkoloze bude i đubrivo zarazno.

On je napomenuo da je običaj da se đubre oranice, ali na taj način kontaminira se površina oranica koja se godinu dana ne može koristiti.

Na području opštine Pale kod pčela se pojavila zarazna bolesti američka kuga, pa je ove godine ukupno uništeno od pet do 10 košnica.