Teška epidemiološka situacija u Zvorniku, potrebni monitori

0

Direktor Opšte bolnice u Zvorniku Ivan Popović upozorio je na veoma tešku epidemiološku situaciju, jer se zbog povećanog broja pacijenata zaraženih virusom korona u posljednjih dana ukazala potreba za pacijent monitorima koji treba da stignu tek naredne sedmice.

Popović je istakao da su protekla dva dana bila možda i najteža u zvorničkoj bolnici od pojave virusa korona.

U kovid odjeljenju trenutno je 37 pacijenata, od kojih je šest životno ugroženo, šest ima lakšu, a ostali srednju do tešku kliničku sliku, dok je osam lica u izolaciji, za koje se čekaju rezultate testiranja.

Od početka pandemije u respiratornoj ambulanti ove ustanove pregledano je više od 5.000 pacijenata iz regije Birač, od kojih je 2.230 bilo pozitivno na virus korona, a na hospitalizaciji je bilo 625 pacijenata.

Kada je riječ o zaposlenima, Popović je istakao da se jedna doktorica prijavila za rad u kovid odjeljenju, u kojem provodi po 12 časova u skafanderu, a istakao je i da su doktore u posljednjoj radnoj dekadi stalno dostupni za rad sa pacijentima.

Ukazao je na nedostatak specijalista anesteziologije, što je naslijeđen problem ali će, kako je naveo, biti riješen tako što su tri ljekara dobila specijalizaciju iz ove oblasti, a početkom godine će dobiti još jedan.

„Za protekle tri godine nijedan ljekar nije napustio ovu zdravstvenu ustanovu, a kao primjer dobre prakse navodim da će od januara u našoj bolnici početi sa radom specijalista ginekologije i akušerstva“, rekao je Popović na redovnoj konferenciji za novinare.

On je dodao da je sa resornim ministarstvom dogovoreno da nekoliko ljekara ode na kontinuiranu edukaciju u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske da bi se osposobio kadar za efikasniju borbu protiv virusa korona.

Popović je istakao da Opšta bolnica u Zvorniku raspolaže sa dovoljno zaštitne i druge opreme, te da ima dovoljan broj respiratora, te je zahvalio rukovodstvu Republike Srpske, resornom Ministarstvu, UKC-u, Gradskoj upravi i svim zaposlenima za uložene napore da bi se pomoglo svim pacijentima.

Zamjenik direktora Opšte bolnice Nataša Ivanović, koja je i internista endokrinolog, rekla je da su posljednja dva dana veoma teška i da je juče preminula osoba mlađe životne dobi koja nije imala druge komorbiditete, ali je bila izrazito gojazna.

Ivanovićeva je naglasila da se u posljednje vrijeme sve više javljaju pacijenti sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom, koji su prethodno pet ili sedam dana bili kod kuće, te da svi zahtijevaju kompleksnu terapiju, a to znači i kiseoničku.

Od 2.230 pacijenata pozitivnih na virus korona, kaže Ivanovićeva, umrlo je njih 84, što je 3,7 odsto, a više od 80 odsto bili su starije životne dobi.

Infektolog Pero Pajkanović istakao je da nije potrebno uvođenje nikakvih novih mjera, već pridržavanje postojećih, te da će se tako smanjiti broj zaraženih, a time i procenat onih sa teškom kliničkom slikom, kao i broj umrlih.