Bolnica Zvornik nastavlja saradnju sa UKC Banja Luka – nabavljeno šest pacijent monitora za Covid odeljenje

0

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Bolnica Zvornik nabavila je šest pacijent monitora koji su potebni za Covid odjeljenje, koje ih sada ukupno ima deset rekao je direktor Ivan Popović nakon sastanka sa šeficom Odjeljenja intenzivne medicine za kovid pacijente sa Kliničkog centra Banjaluka dr Milkom Jandrić i pomoćnikom ministra zdravlja Ljiljanom Ivančić. On je rekao da je cijena jednog pacijent monitora 10 hiljada KM.

Popović je dodao da su teme sastanka bile trenutna epidemiološka situacija u regiji Birač, funkcionisanje i organizacija rada Covid odeljenja, kao i nastavak kontinuirane edukacije koja se sprovodi u saradnji sa Kliničkim centrom u Banja Luci . On je podsjetio da je na edukaciju u ovom kliničkom centru bila dr Sandra Mićić, te dodao da na žalost zbog epidemiološke situacije na regiji Birač, Bolnica Zvornik nije bila u mogućnosti da pošalje veći broj zdravstvenih radnika na edukaciju ali da će do kraja decembra na edukaciju biti upućen jedan tim zdravstvenih radnika, sastavljen od ljekara i medicinskog osoblja.

Da li i opremanje odeljenja prati edukaciju zdravstvenih radnika Popović kaže da je zahvaljujući institucijama Republike Srpske od početka pandemije virusa Bolnica u Zvorniku dobila 15 respiratora i da ih sada ukupno ima 21 što je kako je rekao dovoljno za normalno funkcionisanje . „ Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a na osnovu projekta izgradnje novog bloka bolnice i opremanja postojećeg bloka bolnice povukli jedan dio opreme koja nam je sada potrebna i na taj način smo opremili naše Covid odeljenje“ dodao je Popović.

Direktor Bolnice Zvornik je rekao da su u Covid odjeljenju trenutno smještena 44 pacijenta, od kojih je kod 22 virus potvrđen, dok ostala 22 hospitalizovana pacijenta očekuju rezultati ali da, nažalost, imaju sve simptome virusa korona. On je dodao da se na respiratoru nalazi šest pacijenata, koji imaju tešku kliničku sliku.

Šefica Odjeljenja intenzivne medicine za kovid pacijente sa Kliničkog centra Banjaluka dr Milka Jandrić , koja će naredna dva dana boraviti u našoj bolnici je naglasila da je edukacija kadrova od velikog značaja. Ona je podsjetila da su u zadnjih nekoliko mjeseci u stalnom kontaktu sa kolegama iz Zvornika.“ Zaduženi smo za njihovu edukaciju, odnosno na neki način pomažemo medicinskom osoblju da sa što manje muke i što lakše iznesu ovu novonastalu situaciju sa kojom se bori svi ljekaru u svijetu “, rekla je Jandrićeva. Ona je naglasila da se zajedničkim snagama i razmjenom iskustava može mnogo više uraditi na zbrinjavanju i liječenju kovid pacijenata.

Jandrićeva je pozvala građane da budu odgovorni . „ Znam da su svi umorni od svakodnevnih apela i preporuka, ali samo pojedinačnom odgovornošću i poštovanjem zvaničnih preporuka, čini dobro i sebi i ljudima koje volimo .

Sandra Mićić, specijalizant za infektivne bolesti u Bolnici Zvornik rekla je da je od marta ove godine uključena u Covid tim bolnice i da je zadnja tri mjeseca bila na edukaciji u Banja Luci na Klinici za infektivne bolesti , a zadnjih mjesec dana na Klinici za intezivnu medicinu za nehiruške grane, za pacijente koji su oboljeli od kovid infekcije.

Ona se zahvalila svima koji su joj omogućili odlazak na edukaciju dodavši da je to je veliko iskustvo za dalji rad sa pacijentima oboljelim od infekcije virusa korona.

Koliko ono što je vidjela i naučila uspjela prenjeti svojim kolegama dr Mićić nam je rekla da je nabavljena neohodna oprema, te dodala da što se tiče terapije , svi pacijenti se terapijski tretiraju, kao i pacijenti na Kliničkom centru u Banja Luci.