Finaliziraju se pripreme za obilježavanje jubileja-sto godina od osnivanje prve zvorničke srednje škole

0

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović koji je predsjednik Odbora za pripremu manifestacija povodom obilježavanja stogodišnjice od osnivanja Građanske škole trgovinskog smjera u Zvorniku, rekao je da je ovaj odbor do sada uradio veliki posao na prikupljanju materijala za Monografiju te da očekuje da to bude baš jedan dokument koji će vječno ostati kao svjedok dešavanja u našem školstvu iz tog perioda.

„Imajući u vidu pandemiju virusa korona koja je onemogućila da ralizujemo niz događaja koji je bio predviđen u okviru ovog jubileja, ono na čemu radimo i na čemu ćemo istrajati jeste izrada Monografije koja će obuhvatiti 100 godina rada škole, a kroz to i svojevrstan pogled na istoriju dešavanja u našem gradu u periodu od jednog vijeka. Hvala svima koji su uzeli učešće, a ukoliko situacija dozvoli mi ćemo u godini koja je pred nama sve one predviđene manifestacije realizovati, tako da i po tome bude zapamćen takav jedan značajan jubilej – istakao je gradonačelnik nakon trećeg sastanka Odbora.

Član Odbora, dorektor SŠC „Petar Kočić“ koja je proizašla iz prve srednje škole u Zvorninu, Biljana Pisić, izrazila je zadovoljstvo kada je u pitanju sama Monografija, imajući, kako je rekla, u vidu da su u veoma kratkom vremenskom periodu uspjeli sakupiti značajan materijal, veliki broj fotografija, raznih priča, raznih ljudi koji su zvorničkom školstvu dali pečat.

„U prehodnom periodu odbor je imao mnogo posla, jer je trebalo obaviti mnogo razgovora sa profesorima koji su danas u penziji, sa njihovim potomcima, sa učenicima koji su ostavili značajan trag ovdje i u inostranstvu i sa svim onima koji su imali bilo kakve veze sa našim srednjoškolskim obrazovanjem u Zvorniku.“

Član Odbora Stanislav Tomić zahvalio se Gradskoj upravi koja je podržala sve aktivnosti odbora.

On je napomenuo da su, kada je riječ o Monografiji, poteškoće biće, ne samo zbog toga što je period koji su istraživali dug, nego i zbog toga što je škola u stogodišnjem periodu mijenjala oblike i imena.

„Sam materijal je zaokružen, izuzev nekih sitnih korekcija i sada slijedi jezička i grafička obrada, ali nećemo žuriti, jer ovako nešto ne treba da se radi na prečac. Smatramo da ćemo do februara ili marta, a možda i prije, imati štampano izdanje Monografije.“