U Zvorniku predstavljen mural sa porukama mira i tolerancije

0
U Zvorniku predstavljen mural sa porukama mira i tolerancije
FOTO: Oslikani mural sa umjetnikom Vidakovićem

U zadnjih desetak godina postigli smo zavidan nivo međustranačke, međuljudske i međunacionalne tolerancije i moja želja, kao prvog čovjeka ovog grada, je da idemo dalje naprijed, rekao je gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović na zvanično predstavljanje javnosti umjetničkog murala na temu „25 godina mira u BiH“.

„Danas smo, na Dan ljudskih prava, uz podršku OEBS-a i na inicijativu Koalicije „Za pozitivan Zvornik“ dobili jedan mural koji je sjajno oslikao naš mladi umjetnik dajući snažne poruke. Ima raznih mimoilaženja u mišljenjima današnjih političara na ovim prostorima, ali ni jedan od njih nije protiv očuvanja mira. Tvrdim da ćemo ekonomiju razvijati ako budemo znali sačuvati mir.

U Zvorniku predstavljen mural sa porukama mira i tolerancije

Možda ona ne ide brzinom, ni u skladu sa našim željama, ali mir je nešto što je neupitno i nešto što svi moramo čuvati kao zjenicu oka svoga. Vrijeme je puno izazova, svaki dan imate priliku da pogriješite, da uradite nešto loše, a moja poruka je, za sve mlade ljude prije svega, da se svim iskušenjima odupru, da budu jaki, da budu svoji, da poštuju sve različitosti među nama.

Imate puno invalida kojima treba naša podrška svaki dan, mnogo djece sa posebnim potrebama, ljudi koji teško žive, svima oko nas kojima treba podrška moramo biti spremni da je damo, da razumijemo svačiji problem. Moramo imati, svako pojedinačno, veliko srce, biti spremni da pružimo ruku svakome kome je potrebna, da uvažimo svačiji problem, nedostatak, muku, svaku različitost među nama.

Moja poruka na ovaj dan je da se uvažavamo, poštujemo, volimo. Neće uvijek biti pandemija virusa korona, svjetska ekonomska kriza, pad standarda, napredak mora doći, ako budemo sačuvali ono što danas imamo a to su mir, sloga i poštovanje.
Zorana Petković, koordinator ispred Koalicije, istakla je posebno zadovoljstvo i čast što je predstavljanju murala prisustvovao gradonačelnik Stevanović. Ona je naglasila da je OEBS finansirao izradu murala koji je oslikao mladi zvornički umetnik Dejan Vidaković.

U Zvorniku predstavljen mural sa porukama mira i tolerancije
FOTO: Zorana Petković

„Koalicija za borbu protiv govora mržnje „Za pozitivan Zvornik“ je iskoristili ovih 16 dana aktivizma i 16. novembar kao Međunarodni dan tolerancije da pokažemo Zvorniku i neke drugačije poruke i da pokažemo i svetu da Zvornik ima ovakve poruke. Ovakav mural i veličinom i porukama koje nosi može da bude na određeni način i pohvala građanima i gradu za sve ono što je do sada uradio na polju suživota, mira i tolerancije. Sve ono što se eventualno kao sporadični događaji desi zanemarljivo je u odnosu na ovih 25 godina života nakon Dejtona.

Vidaković je pojasnio da su poruke „jasnog i čvrstog vizuelnog i estetskog sadržaja koje upućuju na toleranciju i mir, na prevazilaženje vjerske, rasne, etničke, i druge različitosti.“
„Mural je urađen na „osb“ pločama koje su trajne i po potrebi mogu da se premjeste. Oslikan je specijalnim akrilnim bojama, a za slagalice sam se odlučio jer su estetski ljepše, mogu lakše da prikažu različitosti i da bi izgradili kompletnu centralnu kompoziciju kao što je ženska figura u sredini.

U Zvorniku predstavljen mural sa porukama mira i tolerancije

Imamo i goluba koji nosi grančicu mira, muški i ženski simbol kako bi napravili jednu ravnotežu, a na prelomnom desnom dijelu zida je Džon Lenon koji je i do danas oličenje mira, predstavljen je sa njegovim prepoznatljivim naočarima u kojima sam uradio odsjaj znaka mira iz hipi pokreta.“
Mural je postavljen na zgradi Z-15/1.