ČAK JE I BRAŠNO NA SPISKU: ​Iznenađujući načini na koje štetite plućima, a nije riječ samo o cigaretama

0

Iako se smatra da je duhanski dim iznimno štetan za zdravlje pluća, ne nalazi se sam na listi uzročnika respiratornih problema.

 

Plijesan

Radi se o tipu gljivice koji u zrak puštaju sitne čestice spora koje mogu uzrokovati ozbiljne infekcije pluća ako ste alergični na plijesan. Jedna od opasnih bolesti je KOPB. Ako ste osjetljivi na plijesan, zaštite svoj dom od gljivica.

Radon

Radon je bezbojan i bezmirisan plin koji, ako ste njemu dugo izloženi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica, poput pada imuniteta i alergija, ali i do mnogo ozbiljnijih oboljenja, poput podizanja rizika od upala pluća. Radon se slobodno širi u gotovo svim kućama, a lako prolazi kroz pijesak i većinu poroznih materijala, kroz pukotine u stambenim objektima…

Tepisi

Plijesan, izmet glodavaca, grinje, toksični plinovi… Sve se to može sakrivati u vašem tepis​onu ​i utjecati negativno na vaša pluća. Ono što ne znate jeste da vjerovatno i hemikalije koje se koriste pri postavljanju tepiha, mogu štetiti zdravlju pluća. Ako ste osjetljivi, bilo bi dobro razmisliti o tome da postavite parket ili da minimalno tri puta sedmično usisavate podove.

Pesticidi

Ove hemikalije drže bube podalje, ali ako ih dirate, udišete ili jedete, one bi mogle uzrokovati probleme s respiratornim i živčanim sistemom, hormonima, vidom, kožom…

Vatromet

Boje koje se nalaze u petardama i prskalicama, složene su od raznih vrsta metala koje se pretvore u prah kad eksplodiraju, a ako ih udahnete, mogu pogoršati astm​u​ ili ostale respiratorne probleme te utjecati na zdravlje srca.

Zračni jastuci

Iako su bijeli i nemaju mirisa, hemikalija koja se zove natrijev azid, pomaže ih aktivirati kako biate bili zaštićeni u automobilu. Pri toj se aktivnosti po zraku raspršuju sitne čestice koje bi mogle utjecati na zdravlje pluća.

Brašno

Pekari će često udahnuti brašno kad pripremaju proizvode, a zbog toga se mogu pojaviti simptomi poput otežanog disanja i zvuka “pištanja” pri disanju. Ako se ne obrati pažnja na vrijeme, mogu se pogoršati stanja poput astme, ali i uzrokovati ozbiljna oštećenja pluća.

Plin

​Ploče za kuhanje, pećnice, grijači zraka mogu uzrokovati bolesti pluća. Kako plin izgara, proizvodi hemikaliju dušikov(I) oksid koji može uzrokovati upale te izazvati kašalj ili astmu.

Ovlaživač zraka

Iako ovlaživanjem zraka oni olakšavaju disanje, mogu i naštetiti zdravlju pluća. I u njemu se mogu razviti gljivice koje ovlaživač zraka samo raspršuje po prostoriji, isti se problem može pojaviti s korištenjem klima-uređaja. Kako biste izbjegli probleme, redovno ih čistite.