Hitna sjednica CIK-a: Ponovno brojanje glasova za načelnika Kalesije na jednom biračkom mjestu

0

U sjedištu CIK-a u Sarajevu je održana 105. hitna sjednica, a na dnevnom redu se našao i Zahtjev za ponovnim brojanjem listića za načelnika na biračkom mjestu 080A016B (jedno od 4 biračka mjesta u Tojšićima). Ovaj prijedlog (naredba glavnog kontrolora) je dobio jednoglasnu podršku članova CIK-a.
Brojanje je zakazano za danas (ponedjeljak, 14.12.2020) u Zetri sa početkom u 16.oo sati.


– Podsjećamo da je razlika između dva prvoplasirana kandidata za načelnika Kalesije veoma mala, a prema zadnjem ažuriranju podataka na web stranici CIK-a Zijad Kulanić (SDA) ima prednost od jednog (1) glasa u odnosu na Seada Džafića (NBL), ali je nako toga već obavljeno ponovno brojanje svih redovnih biračkih mjesta, te je, nezvanično, prednost na strani Džafića.
Ipak, SDA je tražila ponovljeno brojanje za neka biračka mjesta, jer kriteriji za važeće listiće su, prema riječima posmatrča SDA, bili različito. CIK se još nije oglasio na ove žalbe.

Razlog za ponovnim brojanjem ovog biračkog mjesta je po naredbi glavnog kontrolora, jer se nakon ponovljenog brojanja ne slaže ukupan broj listića sa brojem glasova za kandidate.

– I dalje se ne zna ko će biti načelnik Kalesije, a kako stvari stoje razlika između dva kandidata će biti minimalna, a postoji mogućnost da dva kandidata imaju i isti broj glasova, što je nezabilježen slučaj u BiH.