BiH bi mogla ostati bez vakcina zbog FBiH

0
BiH bi mogla ostati bez vakcina zbog FBiH

Bosna i Hercegovina bi mogla da bude uskraćena za vakcine protiv virusa korona zbog toga što FBiH nije izvršila uplatu Ministarstvu civilnih poslova BiH, potvrdio nam je zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić.

– Republika Srpska i Brčko distrikt su izvršili uplate na vrijeme za nabavku vakcine protiv virusa korona, dok Federacija nije izvršila uplatu. Federalno ministarstvo zdravstva je dostavilo odgovor da su finansijska sredstva za ove namjene planirala u proračunu FBiH za 2021. godinu. Bez obzira na činjenicu da su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta ispunili kompletan dio obaveza koji se odnosi na njihove institucije, stvorili su se uslovi kojim Bosna i Hercegovina može biti isključena iz procesa nabavki prvih doza vakcina kod potencijalnih proizvođača kao i uslovi koji GAVI-u omogućuje jednostrani raskid ugovora sa Ministarstvom civilnih poslova BiH kao potpisnikom Ugovora u ime Bosne i Hercegovine – rekao je Ilić.

Zaključci sa sjednice Savjeta ministara:

Savjet ministara BiH upoznat je s problemom obezbjeđenju preostalih finansijskih sredstava za nabavku vakcine protiv Covida-19 u okviru COVAX mehanizma i izrazio zabrinutost da bi neizvršavanje finansijskih obaveza moglo uticati na smanjenje količina naručenih doza vakcina za Bosnu i Hercegovinu, ali i zastoj u njihovoj isporuci.

Savjet ministara BiH pozvao je Vladu Federacije BiH da predviđeni dio finansijskih sredstava za ove namjene što prije uplati, s obzirom da su ranije svoje finansijske obaveze završile vlade Republike Srpske i Brčko Distrikt BiH.

Podsjećamo da je Savjet ministara BiH još u septembru završio obaveze u pogledu nabavke vakcina protiv kovida-19 za BiH, kada je ugovoreno 1.230.000 doza vakcina.