Ove zime u Bosni i Hercegovini neće faliti kiselog kupusa zahvaljujući Semberiji

0
Ove zime u Bosni i Hercegovini neće faliti kiselog kupusa zahvaljujući Semberiji
FOTO: Ilustracija

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Poljoprivrednu zadrugu Povrtlarstvo da učetverostruči proizvodnju kiselog kupusa i počne nuditi finalni proizvod na domaćem i inozemnom tržištu.

Mićo Živić dobro je poznat u Bijeljini i široj Semberiji. Posljednjih desetak godina jedan je od najentuzijastičnijih proizvođača povrća, a od nedavno Poljoprivredna zadruga Povrtlarstvo, koju vodi, počela je proizvoditi i pakovati kiseli kupus koji će se prodavati u supermarketima.
Kiseli kupus će se prodavati u supermarketima

FOTO: Kiseli kupus će se prodavati u supermarketima

“Projekt Sweden/USAID FARMA II pomogao nam je u kupovini 300 novih buradi za kiseljenje, a što je još važnije uz njihovu podršku kupili smo i mašinu za vakumsko pakovanje te vagu i štampač barkodova. To će nam omogućiti da samo ove sezone proizvedemo i upakujemo 200 tona listova kiselog kupusa i kao i cijele glavice, a ove proizvode ćemo početi prodavati na domaćem tržištu već ove godine”, kaže Mićo.

Nova ambalaža, nova nada

Mićo i još nekoliko poljoprivrednika osnovali su zadrugu još 2013. godine. Do 2019. godine u njen rad se uključilo 120 poljoprivrednika iz deset sela u Semberiji. Godišnje zadruga od svojih članova otkupi oko 2.000 tona povrća, od čega je 200 tona kupusa. Oni su i ranije kiselili do 50 tona kupusa, ali su ga prodavali na veliko kao poluproizvod industrijskim prerađivačima, a preostalih 150 tona su prodavali kao svježe povrće.
Njihova glavna djelatnost do sada je bila proizvodnja i prodaja svježeg povrća

FOTO: Njihova glavna djelatnost do sada je bila proizvodnja i prodaja svježeg povrća

“Nova burad i mašina za vakumsko pakovanje omogućit će nam da učetverostručimo proizvodnju kiselog kupusa i dodamo vrijednost našem proizvodu. Ali, nastavit ćemo i sa proizvodnjom svježeg kupusa”, kaže

Mićo i dodaje da za njihove farmere to znači da sada zadruzi mogu prodati gotovo dvostruko veću količinu kupusa i zaraditi više novca.

“Samo kada vide novu mašinu i burad, to našim poljoprivrednicima već šalje pozitivnu poruku. Mogu vidjeti neke nove pomake, mogu prodati više svog proizvoda, i osjećaju se kao dio nečeg novog i boljeg. Sve ovo daje nadu ljudima da stvari mogu biti bolje”, kaže on.

Korona i nove mogućnosti

Dok je vakumirani kiseli kupus novi proizvod zadruge, njihova glavna djelatnost do sada je bila proizvodnja i prodaja svježeg povrća lancima supermarketa. Također su izvozili oko 25 posto u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Češku.

“Sada se fokusiramo na kupus, ali paralelno pokušavamo vakumirati i svježe povrće i nuditi ga na tržištu. S obzirom na to da je pandemija svuda oko nas, vjerujemo da će ljudima biti draže da kupuju vakumirano povrće koje nisu dirali svi ostali koji dolaze u supermarkete. Vjerujem da tu imamo novu tržišnu nišu pa sada testiramo kako različito povrće reaguje na vakum pakovanje”, objašnjava Mićo.
Uz pomoć USAID-a proizvest će i upakovati 200 tona listova kiselog kupusa

FOTO: Uz pomoć USAID-a proizvest će i upakovati 200 tona listova kiselog kupusa

Kiseli kupus koji zadruga proizvede prodavat će se na lokalnom tržištu, ali kako Mićo kaže, upite o svom proizvodu dobili su i iz inostranstva.

“Mislim da imamo dobre izglede da uskoro počnemo izvoziti u Njemačku”, kaže Mićo.

Rezimiranje 2020.

“2020. je bila teška godina, nema sumnje. Međutim, bilo je i dobrih pomaka. Dok smo u 2019. izvezli 25 posto naših proizvoda, u 2020. izvoz je išao i do 40 posto”, kaže Mićo i dodaje da će njihova proizvodnja kiselog kupusa i drugog vakumiranog povrća vjerovatno rasti u godinama koje dolaze.
Nova ambalaža, nova nada

FOTO: Nova ambalaža, nova nada

“Jedno je sigurno, ove zime neće nedostajati kiselog kupusa u Bosni i Hercegovini. To je također dobra vijest znajući koliko ljudi ovdje vole jesti sarme i kisele salate. Gotovo da nema novogodišnje gozbe bez te dvije stvari”, zaključuje.