MUP RS sprovodi akciju „Petarde nisu igračke“

0
Troje poginulih zbog pirotehnike, najmlađa žrtva 12-godišnjak u Nizozemskoj
FOTO: Ilustracija

U cilju obilježavanja predstojećih praznika u mirnom i bezbjednom okruženju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i ove godine sprovodi akciju pod nazivom „Petarde nisu igračke“ koja će trajati od 15. decembra ove godine do 15. januara 2021. godine.

Pripadnici Ministarstva će u saradnji sa nadležnim opštinskim inspekcijskim službama, vršiti kontrole prevoza pirotehničkih sredstava, kao i rada prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehnička sredstva.

Takođe, policijski službenici MUP-a Srpske će ostvariti saradnju sa predstavnicima lokalne zajednice, direktorma i pedagozima prosvetno-obrazovnih ustanova, učeničkim i roditeljskim vijećima, te lokalnim institucijama i nevladinim organizacijama, s ciljem zajedničkog djelovanja na suzbijanju zakonom kažnjivih pojava iz ove oblasti.

Podsjećamo da se pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda (mali vatrometi, petarde, rimske svjećice, mali vatrometni bicikli, fontane, bengalske baklje, rakete i drugi slični proizvodi), mogu prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće godine do 30. januara naredne godine. Pirotehničke proizvode za zabavu mogu koristiti i lica starija od 16 godina, ali pod nadzorom roditelja, odnosno staratelja, dok je zabranjena upotreba pirotehničkih proizvoda za zabavu 2. razreda u zatvorenim prostorijama, kao i u prostorijama gdje se okuplja veći broj lica.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, policijski službenici održaće u prosvjetno-obrazovnim ustanovama uz poštovanje svih preporučenih mjera kraća predavanja prilagođena za djecu, a koja su najugroženija kategorija, kojima će biti obuhvaćena navedena problematika.

Podsjećamo da su usljed nesturučne upotrebe pirotehike tokom prošlogodišnjih praznika povrijeđena dva maloljetna i jedno punoljetno lice.

Ministarstvo apeluje na sve građane da se pridržavaju važećih zakonskih odredbi u cilju stvaranja bezbjedne i ugodne atmosfere za proslavu praznika.

Takođe, napominjemo da će sva nezakonita upotreba pirotehnike i vatrenog oružja biti sankcionisana u skladu sa Zakonom.