SADA JE I POTVRĐENO: Ova aktivnost je najveći krivac za širenje korone

0

Vrijeme provedeno u barovima ili restoranima uvjerljivo najviše povećava rizik od zaraze koronavirusom, objavili su francuski naučnici, a odmah uz to je i pozivanje prijatelja ili porodice u goste na hranu.

Najnovije istraživanje predstavlja dodatni dokaz da su druženja i odlasci u restorane mnogo opasniji od drugih aktivnosti, poput korištenja javnog prijevoza ili kupovine, piše francuska novinska agencija AFP.

Rezultati istraživanja objavljeni su u trenutku dok se Evropa i SAD nose s rastućim brojem oboljelih od bolesti Covid-19 na početku sezone praznika, koju uobičajeno obilježavaju zabave i porodična okupljanja.

Naučnici francuskog instituta Paster istražili su po kojim se faktorima, poput profesije, mjesta koja se obilaze, razlikuju osobe koje su se zarazile koronavirusom od onih koje nisu.

“Uočili smo da je povećan rizik povezan s odlascima u barove i restorane”, kazali su autori istraživanja.

Treba, međutim, spomenuti da studija još nije prošla naučnu recenziju. Istraživanje je provedeno u oktobru i novembru tokom početnog razdoblja ograničenja kretanja, a potom i tokom strožijih mjera ograničenja u kojima su mnogi lokali djelimično ili potpuno zatvoreni.

Zbog toga što barovi i restorani nisu radili na uobičajeni način, bilo je teško precizno utvrditi njihovu ulogu u širenju bolesti. Francuske kafane i restorani ostali su zatvoreni čak i nakon što su ranije ove sedmice na nivou čitave države ukinuta mnoga ograničenja.

Zdravstvene vlasti širom svijeta savjetuju ljude da izbjegavaju zatvorene prostore u kojima su gužve, a sve je veće saglasje među naučnicima da se novi koronavirus može širiti u finim oblacima čestica, poznatim kao aerosoli, koji se akumuliraju u loše provjetrenim prostorima.

Istraživanje koje je u septembru proveo Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, utvrdilo je da su dvostruko veći izgledi da su odrasle osobe, pozitivne na koronavirus, bile u restoranu na ručku ili večeri u prethodne dvije sedmice u odnosu na osobe s negativnim rezultatom na koronavirus.

U novembru, prema istraživanju objavljenom u časopisu “Nature”, na restorane, teretane i kafiće otpadalo je najviše infekcija koronavirusom u SAD-u.

Koristeći podatke mobilnih telefona 98 miliona ljudi, naučnici su utvrdili da je oko 10 posto lokacija bilo povezano s više od 80 posto slučajeva zaraze koronavirusom.

Francusko istraživanje nastojalo je odrediti različite okolnosti zaraze proučavanjem podataka zdravstvenog osiguranja o 25.600 zaraženih osoba. Utvrdili su da “ručkovi igraju centralnu ulogu u tim zarazama”, jer ljudi sjede blizu jedni drugima bez maski.

Privatna okupljanja porodica i prijatelja glavni su izvor zaraze, nema razlike između ručka sa prijateljima u svojoj kući i odlaska u restorane. Zato naučnici ističu važnost organizovanja takvih okupljanja na najsigurniji mogući način kako bi se tokom praznika zaštitile najranjivije grupe.