Graničari za vikend uhapsili deset lica, dva hapšenja na prelazima u Zvorniku

0
U Zvorniku zbog pronevjere uhapšen 44-godišnjak prilikom pokušaja prelska granice u Šepku
FOTO: Arhiv

Službenici JGP Zvornik, 20. i 18. decembra 2020., lišili su slobode državljanina BiH P.K. (1973.) i državljanina BiH i Republike Srbije B.G. (1979.) nakon što je ustanovljeno da ih potražuju Osnovni sud u Zvorniku i Osnovni sud u Vlasenici radi izdržavanja kazne zatvora. P.K. je kontroliran na izlasku iz BiH na prijelazu Šepak, a B.G. na ulasku u BiH na prijelazu Karakaj. Obojica su predata službenicima Sudske policije Zvornik.

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla, pripadnici GPBiH su 20. decembra 2020., na letu iz Štokholma lišili slobode A.H. (1994.). Provjerama je utvrđeno da ovog bh. državljanina potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Predat je službenicima Sudske policije Bijeljina.

Službenici JGP Gorica, 20. decembra 2020., lišili su slobode T.B. (1969.) jer je utvrđeno da ga potražuje Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog krivičnog djela „izbjegavanje izdržavanja“. Državljanin BiH i Republike Hrvatske je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Gorica i predat službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Službenici JGP Bijeljina, 20. decembra 2020., lišili su slobode K.J. (2000.), nakon što je ustanovljeno da je za njim Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu zbog krivičnog djela „neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga“. Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Rača i predat službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Istoga dana, prilikom ulaska u BiH na prijelazu Brod lišen je slobode M.D. (1963.) jer ga potražuje Općinski sud u Kiseljaku zbog krivičnog djela „falsificiranje isprave“. Službenici JGP Brod, državljanina BiH i Hrvatske predali su službenicima Sudske policije Odžak.

Službenici JGP Gradiška, 19. decembra 2020., lišili su slobode F.H. (1978.), državljanina Kraljevine Švedske. Graničnim provjerama je utvrđeno da je za njim Interpol Štokholm raspisao potjernicu zbog teških krivičnih djela u vezi poreza, računovodstva, pranja novca i komercijalnog pranja novca. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Gradina i predat službenicima Sudske policije Suda BiH. Prethodno, 18. decembra 2020., službenici ove jedinice su prilikom ulaska u BiH na prijelazu Gradiška lišili slobode M.D. (1972.). Provjerama je utvrđeno da ga potražuju Sud BiH zbog krivičnog djela „krijumčarenje osoba“ i Osnovni sud Brčko distrikta BiH zbog krivičnog djela „falsificiranje isprave“. Bh. državljanin je predat službenicima Sudske policije Suda BiH.

Pripadnici Granične policije BiH u proteklih pet dana na međunarodnim graničnim prijelazima lišili su slobode najmanje deset osoba na osnovu raspisanih potraga.

Službenici Jedinice granične policije Orašje, 21. i 20. decembra 2020., lišili su slobode dvojicu državljana Bosne i Hercegovine na ulasku u BiH. Za A.B. (1992.) graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Lukavcu radi izdržavanja kazne zatvora, dok je za A.H. (1964.) ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku, također, radi izdržavanja kazne zatvora. A.B. je kontroliran na prijelazu Šamac i predat službenicima Sudske policije Odžak. A.H. je kontroliran na prijelazu Orašje i predat službenicima Sudske policije Bijeljina.