Ručne bombe, oružje, novac i droga pronađeno u Tuzli, Srebreniku i Doboju I.

0

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, postupajući po naredbama općinskih sudova, a po prethodno sačinjenom Operativnom planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije, jučer izvršili pretrese na pet lokacija na području Tuzle, Srebrenika i Doboj Istoka.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela: dvije poluautomatske puške, 192 kom. municije različitih kalibara, devet ručnih bombi, dokumentacija o kupoprodaji vozila, 3400 tableta Tramadol, tri pvc. pakovanja sa sadržajem bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “amfetamin”, manja količina biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, digitalna vaga, centralna jedinica računara, TV, određena količina novca, mašina za pranje auta i drugi predmeti.,

Nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona će biti podneseni Izvještaji protiv: I.Z. iz Tuzle i S.B. nastanjen na području grada Srebrenika zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH, te M.P. iz Tuzle zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Prijevara iz člana 294. Krivičnog zakona Federacije BiH.

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija, Kantonalnom tužilaštvu TK-a će biti dostavljeni izvještaji protiv: I.Z. iz Tuzle, E.M. iz Tuzle i A.S. iz Doboj Istoka, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije BIH ili Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. istog Zakona – saopšteno je iz PU MUP-a TK.