NEVJEROVATNI REZULTATI NAJNOVIJEG ISTRAŽIVANJA: Sada je jasno koliko maske štite u suzbijanju zaraze!

0

Maske za lice smanjuju za 99,9 posto rizik od širenja velikih kapljica povezanih s opasnošću širenja koronavirusa kada čovjek govori ili kašlje, pokazala je studija čije su rezultate naučnici objavili u srijedu.

Žena u uspravnom položaju, udaljena dva metra od muškarca koji kašlje bez maske, izložena je 10.000 puta više širenju kapljica koje potencijalno nose virus, izvijestili su u časopisu “Royal Society Open Science”.

“Nema nikakve sumnje da maske za lice mogu značajno smanjiti disperziju kapljica koje potencijalno nose virus”, rekao je za France-Presse glavni autor studije Ignazio Maria Viola, stručnjak za dinamiku fluida na Univerzitetu u Edinburghu.

Autori studije kažu da su kapljice koje se poput projektila izbacuju kada se govori ili kašlje te potom zbog gravitacije padaju na tlo, glavni pokretač transmisije virusa SARS-CoV-2.

Manje, finije kapljice, koje čine aerosol, mogu ostati u zraku dulje razdoblje i predstavljaju rizik, posebno u zatvorenim, slabo prozračivanim prostorima, bez struje zraka i kada ljudi ne nose maske ili ih nose na pogrešan način, ispod nosa.

“Stalno izdišemo čitavu paletu kapljica, od mikronivoa do one od milimetra”, a neke padaju na tlo brže od drugih, ovisno o temperaturi, vlažnosti, a posebno struji zraka, dodaje naučnik.

Studija se koncentrirala na čestice od više od 170 mikrona u promjeru, oko dva do četiri puta veće od ljudske vlasi kose.

Čestice aerosola manje su od 20 do 30 mikrona.

“U našoj studiji, za veće kapljice koje smo mjerili, govorimo o smanjenju od 99,9 posto”, naglašava Ignazio Maria Viola.

Univerzalno nošenje maski smanjilo bi broj mrtvih u svijetu za 40.000 do 1. aprila, objavio je Institut za zdravstvenu metriku i procjene iz Seattlea u Washingtonu.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iz Washingtona kaže da maske ne blokiraju efikasno samo veće kapljice, već mogu, također, blokirati i fine kapljice i čestice, koje obično opisujemo kao aerosol, prenosi AFP.

Virus SARS-CoV-2, koji izaziva koronavirusnu bolest Covid-19, promjera je od oko 0,1 mikrona.