Ko nas je sve napustio u 2020.: Mustafa Nadarević, Džej, Kićo Slabinac…

Spisak je, nažalost, podugačak

0
Ko nas je sve napustio u 2020.: Mustafa Nadarević, Džej, Kićo Slabinac...

Ispraćamo posljednje dane 2020. godine koju, osim po koronavirusu, pamtit ćemo i po mnogobrojnim javnim ličnostima koje su nas napustile, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.

Spisak je, nažalost, podugačak. Od bh. glumca Mustafe Nadarevića, do srbijanskog pjevača Džeja Ramadanovskog…

Tužna godina će ostati iza nas…

Mustafa Nadarević

Legendarni glumac Mustafa Nadarević preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolesti u 77. godini, 22. novembra.

Od karcinoma pluća bolovao je duže vrijeme. U januaru je iznenadio javnost, jer o bolesti do tada nije govorio.

On je, sa dijagnozom raka pluća, otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu. Nije izlazio iz stana zbog epidemiološke situacije.

Džej Ramadanovski
Legenda narodne muzike Džej Ramadanovski preminuo je iznenada u 57. godini, 6. decembra, kada mu je u snu stalo srce.

U njegovom domu Hitna pomoć pokušala je reanimaciju koja nažalost, nije uspijela.

Ostat će upamćen po mnogobrojnim hitovima.

Ivan Bekjarev
Poznati glumac Ivan Bekjarev preminuo je u 75. godini života, 16. novembra, od posljedica koronavirusa.

Ivan je prilikom testiranja zbog snimanja filma “Bilo jednom u Srbiji” saznao da je zaražen koronom, nakon čega je obustavljeno snimanje, a Ivan je primljen na bolničko lječenje.

Njemu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo, a nakon borbe koja je trajala više od mjesec dana, Ivan je preminuo.

Krunoslav Kićo Slabinac
Pjevač Krunoslav Kićo Slabinac (76) preminuo je 13. novembra, u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a, u kojoj je ležao tri mjeseca.

Kićo je u bolnici početkom avgusta završio zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne žile.

Uprkos uspješnom zahvatu, tokom kojeg su mu ugrađene tri bajpasa, oporavak se zakomplikovao jer mu rana na grudnom košu nije zarastala kako treba.

Krajem avgusta stigla je radosna vijest da je Kićo skinut sa respiratora i da je van životne opasnosti, ali da oporavak i dalje traje, i da će ostati u bolnici do daljnjeg.

Slavonski muzičar je zatim još nekoliko puta bio operisan. Iako su se njegovi bližnji nadali da će sve krenuti na bolje, ljekari su ih u više navrata spremali i za ono najgore.

Rajko Dujmić
Nekadašnji vođa grupe Novi fosili Rajko Dujmić, umro je 4. avgusta u 65. godini, nekoliko dana nakon što je automobilom sletio u provaliju od 11 metara.

On je je kod Ravne Gore izgubio kontrolu nad vozilom, u kojem je bio sam, i sletio u provaliju te je smješten u jedinicu intenzivne njege riječkoga Kliničkog bolničkog centra.

Utvrđeno je da je oko 17:15, u Ulici Kosa u ovom goranskom mjestu, u nepreglednom zavoju izgubio kontrolu nad vozilom te pao u provaliju dubine oko 11 metara.

Isidora Bjelica
Srbijanska spisateljica Isidora Bjelica preminula je 5. avgusta, u stanu svojih roditelja na Novom Beogradu u 53. godini.

Isidora se godinama hrabro i sa osmijehom na licu borila sa opakom bolešću, ali nažalost, bitku je izgubila sa rakom jajnika, koji se smatra za jedan od najopasnijih i najpodmuklijin vrsta kancera.