Počela isporuka poljoprivredne mehanizacije u Srebrenici, Milićima, Vlasenici i Bratuncu

0

Preduzeće „Rankić kompani“ iz Srebrenice počelo je sa isporukom poljoprivredne opreme i mehanizacije kroz projekat EU4AGRI, koji finansira Evropska Unija, a provodi UNDP i Češka razvojna agencija.

– Radi se o projektu koji je definisan kao mjera ublažavanja posljedica od pandemije kovida 19 poljoprivrednim proizvođačima – kaže Velibor Rankić, vlasnik firme.

Кroz ovaj projekat obuhvaćen je 31 kooperant iz Milića, Vlasenice, Bratunca i Srebrenice.

– Učešće kooperanata je 25 odsto, dok je ostatak sredstava obezbijeđen kroz projekat EU4AGRI, koji finansira Evropska Unija, a provodi UNDP i Češka razvojna agencija – kaže Rankić.

Vrijednost ovog projekta je 197.000 КM, a isporučeno je najviše kosačica, motokultivatora, potom prskalice za voće i druga mehanizacija za koju su kooperanti iskazali potrebu.

Preduzeće „Rankić kompani“ ove godine otkupilo je 200 tona maline, od čega je polovina iz organske proizvodnje. Zapošljavaju četiri stalna radnika, više od 30 sezonaca i sarađuju sa više od 80 kooperanata iz regije Birča.

– Uveli smo i jednu proizvodnu liniju za proizvodnju prirodnog soka od maline, imamo i sopstvenu proizvodnju krompira, a ove godine izvadili smo 30 tona – ističe Rankić.

EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane virusom korona u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta je 20,25 miliona evra.