BiH očekuje 1,2 miliona vakcina – Paketom EU obezbijeđene dodatne količine

0
Delta soj korona virusa registrovan u BiH

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor i izvršila uplatu avansa za 1.232.000 doza vakcina, dok će Evropska unija (EU) za zemlje Zapadnog Balkana obezbijediti vakcine u iznosu od dodatnih 70 miliona eura, saopštili su jutros iz Ministarstva vanjskih poslova BiH
“Naša zemlja je naručila vakcine putem mehanizma COVAX. Ove vakcine treba da pokriju vakcinaciju 20 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, a najavljena je i kupovina dodatnih količina vakcina. U skladu s relevantnim procedurama COVAX-a, vakcine će biti postepeno isporučivane zemljama, kako budu dobivale certifikate/dozvole za upotrebu od strane Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske agencije za lijekove i Agencije za lijekove u određenoj državi. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, nabavku vakcina koordinira Ministarstvo civilnih poslova.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije, već su počele isporuke vakcina, dok je Srbija, pored učešća u COVAX-u, sklopila i direktne komercijalne sporazume o nabavci sa proizvođačima vakcina”, istakli su iz MVP-a BiH, te kako prenosi Anadolu Agency (AA) naglasili:

“Nadležne institucije Bosne i Hercegovine su u stalnom kontaktu s Evropskom komisijom i zemljama članicama EU u cilju obezbjeđivanja dodatnih količina vakcina za našu zemlju kroz mehanizme EU. Na sastanku zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem 18. decembra 2020. godine, glavna tema je bila obezbjeđivanje dodatnih količina vakcina, koje treba da budu isporučene u što kraćem roku. Evropska komisija je u ponedjeljak, 28. decembra 2020. godine, usvojila odluku o dodjeljivanju 70 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana, u okviru instrumenta IPA II za nabavku vakcina, a u okviru mehanizma nabavke EU. Cilj navedenog paketa je da se omogući zemljama Zapadnog Balkana što skoriji početak vakcinacije, posebno najugroženijih kategorija stanovništva. Nadležne institucije Bosne i Hercegovine vrše ubrzane pripreme, kako bi se stvorili preduslovi za prijem vakcine i početak vakcinisanja”.