Bitcoin zadnjeg dana 2020. godine oborio još jedan rekord

Bitcoin je skočio iznad 29 hiljada dolara i zadnjeg dana 2020. godine dostigao još jedan rekordni nivo, što je bio prikladan kraj revolucionarne godine za najveću svjetsku digitalnu valutu.

Kriptovaluta se popela na čak 29.292 dolara prije nego što se lagano povukla i trgovala se na 29.043 dolara od 11:51 ujutro u Londonu u četvrtak. Napredovao je za skoro 50 odsto u decembru, na putu za svoj najveći mjesečni dobitak od maja 2019.

“Ključno za ovaj porast je da se održavao nekoliko sedmica. Ako ipak vidimo prekid sa negativnom stranom, biće upitno u smjeru tokova u prvom kvartalu da li vidimo da institucije nastavljaju kupovati na potencijalnom padu”, rekao je Mat Long, šef distribucije s kriptoposredničkim OSL-om u Hong Kongu, prenosi “Klix”.

Bitcoin je ove godine učetvorostručio vrijednost usred globalne pandemije korona virusa, dok je širi indeks Bloomberg Galaxy Crypto Index, koji prati najveće digitalne valute, porastao za oko 280 odsto, budući da su rivalske valute poput Ethereuma takođe porasle.

Najnoviji skok cijena i dalje dijeli mišljenje između onih koji kriptovalute doživljavaju kao zaštitu od slabosti dolara i rizika od inflacije i onih koji sumnjaju u valjanost Bitcoina kao klase imovine, s obzirom na njegovu špekulativnu prirodu i cikluse porasta i pada.

Zabrinutost zbog propisa i dalje ostaje širi faktor za kripto investitore. Komisija za vrijednosne papire i berze ovog mjeseca optužila je Ripple Labs Inc. i njene najviše rukovodioce za obmanjivanje investitora u povezanom tokenu XRP. Iako Ripple planira osporiti optužbu na sudovima, razvoj događaja naglašava mogućnost strožeg nadzora digitalne imovine.

XRP je opao za gotovo 70 odsto ovog mjeseca i suočava se s dodatnim pritiskom s Coinbase najnovijom odlukom da objavi planove za obustavu trgovanja tokenom. Coinbase se takođe suočava sa prijedlogom za kolektivne tužbe zbog provizija koje je berza prikupila za prodaju tokena.