Tuzla ima još jednog fudbalskog stručnjaka sa UEFA PRO licencom, Mensur Dedić stručni kadar Tuzla City-a

Tuzla imajoš jednog fudbalskog stručnjaka sa UEFA PRO licencom, Mensur Dedić struni kadar Tuzla City

Nedavno su promovisana četvorica mladih trenera Tuzla City-a, koji su položili za UEFA A licencu. Ozbiljan rad i dugoročni plan tuzlanskog premijerligaša uskoro će gradu Tuzla dati i trećeg trenera sa UEFA PRO licencom. Riječ je o Mensuru Dediću, treneru u omladinskim kategorijama mlađeg tuzlanskog premijerligaša.

Ovaj fudbalski stručnjak strpljivo, korak po korak radi na svojoj karijeri i stručnom usavršavanju. Podsjećamo grad Tuzla je do sada dobio dva trenera sa najvećom kvalifikacijom od organizacije UEFA. Prvi stručnjak je nedavno preminuli Sakib Malkočević koji je vodio kadetsku reprezentaciju BiH,  ovog vrijednog zvanja dokopao se i Amir Spahić trener juniorske selekcije Slobode.

Put do UEFA PRO licence je dug i mukotrpan, tako da nije za svakog, nego samo za najbolje. Jedan od njih je Mensur Dedić, fudbalski radnik koji želi biti najbolji u onom što radi. O svom fudbalskom putu govorio je za portal Zvornicki.ba. O početku fudbalske karijere Dedić kaže:

Tuzla imajoš jednog fudbalskog stručnjaka sa UEFA PRO licencom, Mensur Dedić struni kadar Tuzla City

Rođen sam 1974. godine u Tuzli, kao i kod većine dječaka ljubav za nogometom javila se vrlo rano te sam od svoje sedme godine počeo da se družim sa nogometnom loptom. Karijeru sam započeo u sadašnjem klubu koji se tada zvao FK Sloga Simin Han koji se takmičio u regionalnoj ligi.

Moje najveće uživanje u nogometu javljalo se kada sam kao dječak sa svojim vršnjacima i starijim od sebe znao igrati nogomet na seoskom putu sa golićima od cigle. U takvoj igri i odrastanju gdje nije bilo pisanih pravila preuzimao sam nekad ulogu sudije i igrača i kroz takve situacije gradio svoj lični karkter. Sve to doprinese da vodilje u životu budu poštenje, istina i tolerancija.

Igrajući za mlađe selekcije u klubu počeo sam privlačiti pažnju na sebe i tako me je trener prvog tima Nenad Pejić tražio da treniram sa seniorima. Debitovao sam sa 17 godina što mi je dalo dodatni motiv, pa sam trenirao sa još većom željom i tako
postao standardni prvotimac.

Bio sam učenik srednje škole i poslje završenog zadnjeg časa žurio sam da obavim poslove kod kuće, kako bih mogao stići na
trening koji nisam propuštao. I kada pomislim da mi sve ide u pravcu mojih snova došla je ta nesretna 1992. godina…

Život se sačuvao, a nakon igranja u Premijer ligi BiH i drugim klubovima, posvetio sam trenerskom poslu u klubu gdje sam započeo i završio fudbalsku karijeru i danas radim svoj posao kao trener. Klub je promijenio ime, ali ne i svoje sjedište što je meni dodatna olakšica u svemu ovome.

Tuzla imajoš jednog fudbalskog stručnjaka sa UEFA PRO licencom, Mensur Dedić struni kadar Tuzla City

Kako je došlo do trenerskog posla i krune koja se ogleda u sticanju UEFA PRO licence:

Za sticanje UEFA PRO licence potrebno je proći programe educiranja od B, pa A i onda dolazi UEFA PRO, kao zadnja licenca u trenerskom školovanju. Kako bi se stvorio uslov za sticanje određenog nivoa edukacije za trenera potrebno je ispuniti kriterije koji su eliminatorni za dalje školovanje.

Pa recimo za B licencu uslov je da si odigrao 50 utakmica iz seniorskog nogometa, za A licencu da radiš kao pomoćnik ili glavni trener U-19 i U-17 selekcija u drugom rangu takmičenja. Dok je za UEFA PRO licencu uslov da radiš sa seniorima ili si pomoćnik u prvom ili drugom rangu takmičenja, rezultate koje imaš igraju veliku ulogu, generalno potrebno je mnogo toga za UEFA PRO.

Danas ima mnogo kandidata iz cijele Evrope koji čekaju da uđu na program UEFA PRO, tako mnogi čekaju i po 10 godina jer imaju problem sa ispunjavanjem kriterijiuma. Naravno da bih došao do cilja potrebno je mnogo napora i volje da se to ostvari, rad je taj koji te održava i poboljšava tvoje kvalitete i generalno usavršava kreativnost treneru kako bi bio što bolji i kvalitetniji.

Tuzla imajoš jednog fudbalskog stručnjaka sa UEFA PRO licencom, Mensur Dedić struni kadar Tuzla City
Dedić u društvu Akrapovića za vrijeme stažiranja u Bugarskoj

Mnogo se truda uloži u sve ovo ako čovjek želi da mijenja tok svog života. Sav taj put za dobijanje licence traži i mnogo odricanja od privatnih obaveza, porodice, prijatelja. Neophodno je imati ekipu, vršiti analize, snimanja.

Generalno, klub FK TUZLA CITY odigrao je veliku ulogu  u mojoj edukaciji jer mi je davao nesebičnu podršku i pomoć u realizaciji mentorske prakse koju sam imao nakon svakog završenog semestra. Neophodna je podrška od porodice pa do prijatelja kako bi se jedan ovakav cilj ostvario jer je na današnjem vremenu izdvojiti veću sumu novca vrlo teško (20 000 KM) .

Ono što je važno za vjerovanje u sebe i da drugi vjeruju u vaš uspjeh jeste činjenica da se nakon sticanja licence može ostat bez posla i angažmana, posebno u današnjim uslovima koji vladaju na ovim prostorima.

FOTO: Dedić u društvu Marka Topića koji je dosta pomogao na putu ka licenci

I ja postavljam pitanje, uložiš novac i nemaš angažman koji bi ti osigurao nešto novca za porodicu, šta onda i kako dalje? Moj sljedeći cilj je da u 2021 godini postanem vlasnik UEFA PRO licence nakon 3 godine edukacije i ispunjenja svih uslova, konačno položim i glavni ispit što neće biti upitno i u to sam siguran.

Tuzla imajoš jednog fudbalskog stručnjaka sa UEFA PRO licencom, Mensur Dedić struni kadar Tuzla City
Dedić na polaganju završnog semestra u društvu sa najboljim trenerom prvog dijela polusezone Premijer lige BiH Feđom Dudićem

Generalno moj cilj je ostvaren i sada pravim nove planove i nove ciljeve vezano za trenerski posao, naravno sa većim znanjem i željom da dođem do njih.

Ispračao je Dedić za portal Zvornički.ba.

Činjenica je da klub Tuzla City vode ljudi porijeklom iz Podrinja, na čelu sa predsjednikom Azmirom Husićem. Mensur Dedić je jedan od rijetkih članova ovog kluba koji je cijelu karijeru u njemu i omiljen je među kolegama trenerima, ali i u rukovodstvu kluba koji imaju puno povjerenje u njega zbog dokazanog kvaliteta u radu na svim zadacima koje mu je klub postavio.

UEFA A licence nešto ranije su u Tuzla City-u stekli mladi treneri Podrinjci: Selver Ahmetović “Taran”, Emir Brzović i Selver Mujić.