Drinski škobalj riba koja se nalazi u cijelom toku rijeke Drine i njenim jezerima

Jedan od brendova rijeke Drine zasigurno je riba škobalj. Ova bijela riba nalazi se cijelim tokom rijeke Drine i u njenim jezerima. Zvornički ribolovci rado love škobalja kojeg u rijeci Drini i Zvorničkom jezeru ima skoro na svim dijelovima.

0
Drinski škobalj riba koja se nalazi u cijelom toku rijeke Drine i njenim jezerima

Zimski ribolov u Bosni i Hercegovini

Zimski ribolov u Bosni i Hercegovini predstavlja posebnu zanimaciju ljubiteljima riječnog pecanja. Iako zima koja je upravo počela nije izuzetno hladna, zimska sezona ribolova je u jeku. Sada je idealno vrijeme da se zaputite na rijeku i provedete par dana u vašoj omiljenoj aktivnosti. Zimi je odziv pecaroša mnogo manji, što znači da ćete relativno lako naći mjesto sa koga pecate. Takođe, zime koje nisu oštre su idealne za ribolov. Jer, ako je temperatura danima ispod  0° C, onda i aktivnosti i kretanja jata riba potpuno zamire. S toga se opremite toplim kombinezonima i ribolovačkim kompletom, i zaputite se na rijeku!

Drinski škobalj riba koja se nalazi u cijelom toku rijeke Drine i njenim jezerima
FOTO: VisitZvornik

Škobalj: stanište i osobine

Škobalj, iliti, skobalj je slatkovodna riba i pripada porodici šarana ali i porodici mekoperki. Latinski naziv joj je Chondrostoma nasus i rasprostranjena je na Balkanskom poluostrvu kao i dijelom u Istočnoj Evropi. Nalazi se u rijekama Crnomorskog sliva, kao i u rijekama Baltičkog i Sjevernomorskog sliva. Od nedavno, škobalj se nastanio i u rijekama Francuske, prije svega, u Loari, Roni a ima je i u rijeci Soči (Italija, Slovenija). Ovo je riba koja migrira i koja se kreće u jatima, a mresti se od marta do maja.

Pecanje škobalja na rijekama Bosni, Drini i ostalim hladnim tokovima

Veća jata škobalja mogu se pronaći u Drini i Bosni. Bosna izvire ispod Igmana, a njen tok je obavijen gustom vegetacijom i algama koje pogoduju ishrani škobalja. Za one koji vole mušičarski ribolov, rijeka Bosna je pravo mjesto.

Zimski ribolov u Bosni i Hercegovini

Na ušću sa Savom, riblji fond se znatno uvjećava, te su ovo i najzanimljiviji dijelovi za dobar ribolov. Za ribolov škobalja zanimljiv je i tok Lašve na njenom samom početku, to jest, gdje je voda i najhladnija.

Drinski škobalj riba koja se nalazi u cijelom toku rijeke Drine i njenim jezerima
FOTO: M.Karić

Škobalj je nastanjen i cijelim tokom Drine, i rado se lovi i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Kod Višegrada je posebno povoljno mjesto gdje ribolovci mogu zabaciti svoje udice. Dušče, nadomak samog grada je jedno od najpopularnijih mjesta među lokalnim pecarošima.  Škobalj nastanjuje i rijeke ravničarskih krajeva, ali njihova veličina i potencijal nikad ne dostižu maksime, kao škobalja iz brzih, planinskih rijeka. Zato je ovu ribu pecarošima interesantnije loviti na ovim rijekama.