Abdulah Sidran: Nova pobjeda

Jedan od najvećih živućih Bosanaca i Hercegovaca dobio je još jednu životnu bitku

0
Abdulah Sidran: Nova pobjeda

Abdulah Sidran dobio je još jednu veliku bitku. Nakon tridesetodnevnog liječenja od koronavirusa zdravstveno stanje akademika konačno je stabilno te je otpušten iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu. Uz riječi “idemo kući”, sretne vijesti je podijelila na Facebooku Sidranova kćerka Miranda Sidran.

Sidran je, bez ikakve sumnje, jedan od najumnijih i najuspješnijih Bosanaca i Hercegovaca danas. Najveći živući pjesnik, Sidran iza sebe ima brojne vanserijske uspjehe, od vrhunskih pjesničkih djela do višestruko nagrađivanih scenarija na nekim od najvećih evropskih festivala. Ipak, i pored toga, s obzirom na okolnosti u kojima živi posljednjih godina, pitanje je jesu li mu se ovo društvo i država odužili na adekvatan način.

Abdulah Sidran rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je brojnim književnim i društvenim priznanjima. U ratu objavljena knjiga njegove poezije ”Sarajevski tabut” nagrađena je izuzetnim priznanjem, ”Nagradom slobode” PEN centra Francuske. Scenarista je filmova ”Sjećaš li se Dolly Bell?”, ”Otac na službenom putu” režisera Emira Kusturice, ”Kuduz” Ademira Kenovića itd. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH