U najavi investicije u BiH ribarski sektor i otvaranje novih tržišta

Proizvodnja ribe u Bosni i Hercegovini nalazi se u nezavidnoj situaciji zbog nelegalnog uvoza ribe iz država u regionu.

0
Imamo i potencijal i tržište za uspješnu proizvodnju ribe
FOTO: Ilustracija

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Boris Pašalić, danas je sa direktorom Privredne komore Republike Srpske, Perom Ćorićem i Grupacijom proizvođača ribe, razgovarao o aktuelnom stanju u sektoru proizvodnje ribe, stoji u saopštenju Vlade Republike Srpske.

Na sastanku je bilo riječi i o kooperantskoj saradnji uzgajivača, otvaranju novih tržišta, te o kapitalnim investicijama u ovom sektoru.

U razgovore su bili uključeni i predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, Goran Račić, sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva i duvanske industrije u Privrednoj komori, Dragan Šepa, te Zoran Tepić i Predrag Jugović iz Grupacije proizvođača ribe koja djeluje u okviru Privredne komore RS.

Nelegalan uvoz ribe doveo do pada domaće proizvodnje šarana – šta poduzeti?

Podsjećamo da je već održan jedan sastanak na ovu temu jer se domaća proizvodnja ribe nalazi u nepovoljnom položaju uslijed nelegalnog uvoza ribe iz susjednih država, Hrvatske i Srbije. Tada je ocjenjeno da bi se toj praksi trebalo što prije stati u kraj.

Bosanskim proizvođačima ribe treba takođe omogućiti ravnopravno učešće na tržištu, kao i to da se u predstojećem periodu vrate na onaj nivo proizvodnje kakav su imali ranije“, izjavio je tom prilikom Račić.